Afschaffing ecocheques stuit op juridisch probleem

De regering zal de ecocheques niet zomaar af kunnen schaffen. Volgens de Raad van State, het juridische adviesorgaan van de regering, is het niet mogelijk de cheques te vervangen door een ecobonus, zonder dat uitdrukkelijk is aangegeven waar dat geld dan specifiek voor gebruikt moet worden. Dat is nu niet opgenomen in het wetsvoorstel.

Met ecocheques kunt u milieuvriendelijke producten kopen. De regering wil het systeem afschaffen, omdat veel burgers ook blijven zitten met de cheques. Het is vaak onduidelijk voor welke goederen de cheques precies te gebruiken zijn. De ecocheques zijn nu belastingvrij. Het is de bedoeling deze te vervangen door een bonus, waarbij dan ook geen belasting of sociale premies betaald moeten worden.

Volgens de Raad van State is het echter niet zomaar mogelijk een belastingvrije bonus te geven, zonder het specifiek is vermeld waar dat geld dan aan besteed kan worden. Hetzelfde geldt voor maaltijdcheques. Die zijn alleen te gebruiken voor de aankoop van levensmiddelen in een supermarkt of in restaurants. Ook de maaltijdcheques zijn een belastingvrij extraatje bovenop het salaris.

Het parlement zou volgende week moeten stemmen over de afschaffing van de ecocheques. Het is nu nog de vraag of dit gaat gebeuren, na het negatieve advies van de Raad van State. De afschaffing van de cheques is een initiatief van Open VLD.

Meest gelezen