De drie van Ward Verrijcken met een glamoureuze Disney en het Docville Festival

"Vanaf vandaag te zien in de bioscoop: een onvervalst Disneysprookje met "Beauty and the beast", een Finse film over migratie en de documentaireliefhebbers kunnen tot 30 maart terecht in Leuven het jaarlijkse Docville Festival", weegt Ward Verrijcken het filmaanbod.

Beauty and the beast (VS)

regie Bill Condon
met Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Kevin Kline, Hattie Morahan, Haydn Gwynne, Gerard Horan

De grote release van deze week is uiteraard “Beauty and the beast”. Dat is de “live action”-remake van de geniale tekenfilm uit 1991. Emma Watson speelt het titelpersonage, een vrijgevochten jongedame die ontvoerd wordt naar een kasteel en daar wordt vastgehouden door het beest.

Ze leert al gauw dat schijn bedriegt en ze leert ook de gevoelige kant kennen van het beest. “Beauty and the beast” is eerst en vooral een spectaculaire musical, met al die beroemde liedjes zoals “Be our guest” en ook de titelsong “Beauty and the beast”. Het nummer is deze keer ingezongen door Ariane Grande en John Legend.

De film mocht heel wat geld kosten. Hij ziet er fantastisch duur uit en is ook wat langer dan het origineel. De film is best spraakmakend, omdat Disney voor het eerst een homoseksueel personage introduceert in een van hun films. Meer diversiteit in het kinderuniversum, daar kunnen we alleen maar voor zijn.

“Beauty and the beast” is overal ter wereld kassarecords aan het breken en alles wijst er op dat dat ook bij ons het geval zal zijn.

The other side of hope (Fin)

regie Aki Kaurismäki
met Ville Virtanen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Sakari Kuosmanen, Jörn Donner, Sherwan Haji, Taneli Mäkelä, Milka Ahlroth

In de arthousebioscopen kan u terecht voor de Finse film “The other side of hope”. Het gaat over een Syrische vluchteling die via een kolenschip terechtkomt in Helsinki. Daar komt hij in de mallemolen van de vluchtelingencentra terecht.

Hij ontmoet er een oudere gedesillusioneerde Finse heer. De Finse heer probeert wat meer schwung te krijgen in zijn leven door een restaurant te openen. De ontmoeting tussen de twee personages zal heel betekenisvol zijn.

Wie het werk van de Finse grootmeester Aki Kurausmäki een beetje kent, zal zijn typische stijl herkennen. Heel esthetisch interessant, want ook al gaat het over een heel actuele film, volgens Kurausmäki is Helsinki voor eeuwig en altijd vastgezet in een jaren zeventig look. Dat levert een heel interessante visuele film op, maar het is ook heel interessant over de actuele vluchtelingenproblematiek.

Aki Kurausmäki won de Zilveren Beer met “The Other Side of Hope” op het jongste Filmfestival van Berlijn, de prijs voor beste regie is dat. Meteen daarna kondigde hij aan dat dit zijn allerlaatste film is. Dit is zijn cinematografische afscheid.

Docville Festival met "I am not your negro" (VS)

regie Raoul Peck
met Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte, Marlon Brando, George W. Bush, Dick Cavett, Ray Charles, Bary Cooper

Vanaf vandaag, woensdag 22 maart, kan u in Leuven terecht voor de hoogmis van de documentaires. Daar gaat het jaarlijkse Docville Festival van start.

Het festival heeft heel veel Belgische en internationale premières van veelbelovende documentaires. Nieuw zijn de virtual reality-films die veel aandacht krijgen. Er zijn ook interessante films gepland over kunstenaars zoals David Lynch en Dries Van Noten.

Vooral die laatste film wordt een van de hoogtepunten, want “Dries” over Dries Van Noten gunt ons een blik achter de schermen van het werkproces van Van Noten. Dries Van Noten gaat heel schuchter om met de pers en laat zich weinig interviewen. Nu kunnen we zien hoe het komt dat hij al 25 jaar lang aan de absolute top staat in de mode-industrie.

De openingsfilm is “I am not your negro”, een film met een Oscarnominatie. De film gaat over de Amerikaanse schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin. We zien vooral de strijd voor de burgerrechten in de jaren 60 met veel archiefbeelden. Die strijd wordt gekoppeld aan de huidige BlackLivesMatter-beweging. De strijd is nog altijd bijzonder actueel.

Meest gelezen