De sms'jes voor Fillon en de "talons" van Le Pen: de geheimpjes van het debat

Bijna 10 miljoen Fransen hebben maandag het debat tussen de vijf belangrijkste presidentskandidaten gezien. Voor die vele kijkers een afgeborsteld televisiegebeuren, maar wat gebeurde er achter de schermen? De Franse krant Le Parisien brengt vandaag de kleine geheimpjes van het grote debat.

Al tijdens de opwarming voor het debat viel er een en ander te beleven in de debatstudio. Zo haalde de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon zijn poëtische zelve naar boven tijdens de microfoontest; hij bracht een gedicht van Guillaume Apollinaire te berde. FN-frontvrouw Marine Le Pen hield het op een zakelijkere "maandag, dinsdag, woensdag..."

Centrumkandidaat Emmanuel Macron sprak dan weer zijn aanhangers in het publiek toe. "Ik hoop dat jullie tevreden zullen zijn." Waarop een van Macrons aanhangers begon te klagen over de harde zitplaatsen. PS'er Benoît Hamon van zijn kant warmde zichzelf op door te nippen aan een glaasje witte wijn in zijn loge.

François Fillon van de rechtse partij Les Républicains ten slotte kwam pas als laatste aan in de tv-studio maandagavond, en nam niet deel aan de schermtests. Gevolg: de regieploeg van TF1 had behoorlijk wat moeite om de presidentskandidaat nog op tijd in de juiste camerakadrering te brengen. "Ik zat net achter jou, het was precies of jij mijn kapsel had", aldus François Baroin achteraf tegenover zijn partijgenoot Fillon.

Het geniepig sms'en van Fillon

Tijdens het eerste deel van het debat leek François Fillon wat afwezig. Daar lijkt nu enigszins een verklaring voor te zijn. Fillon had namelijk zijn gsm geniepig bij de hand, en kreeg constant berichtjes van zijn communicatieverantwoordelijke met tips.

Niemand kon het zien bericht Le Parisien, maar het nieuws over de sms'jes is ook bevestigd aan de krant Le Figaro. Tijdens de pauze werd François Fillon geïnterpelleerd door iemand uit zijn campagneteam: "Je moet je meer geven, en je harder opstellen". En inderdaad: tijdens het tweede deel van het debat zagen we een veel assertievere Fillon.

De pijnlijke voeten van Le Pen

Ook in het kamp van Marine Le Pen gebeurde iets tijdens de pauze. De FN-politica greep namelijk - na enkele trekjes aan haar elektronische sigaret - de kans om de omstandigheden van het debat aan te klagen. Alle kandidaten stonden namelijk recht achter een desk. Maar voor Le Pen was dat - als enige vrouwelijke kandidate - extra moeilijk door de naaldhakken die ze droeg. En het debat zou toch in totaal ruim drie uur duren.

De ploeg van TF1 zou dan volgens Le Parisien aan de kandidaten hebben voorgesteld om te gaan zitten. Maar de vier mannen weigerden. "Ik ga hier niet als enige op een stoel gaan zitten", reageerde een geïrriteerde Le Pen. En ze bleef ook de rest van het debat rechtop staan.

Of hoe de kleine geheimpjes van achter de schermen toch behoorlijk revelerend kunnen zijn. 

Meest gelezen