De Wever pleit opnieuw voor noodtoestand

Op de eerste verjaardag van de terreuraanslagen in ons land brengt N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw het thema van de noodtoestand te berde. In een opiniestuk in Het Laatste Nieuws brengt hij hulde aan de slachtoffers, maar waarschuwt hij ook dat we in de strijd tegen het terrorisme niet op onze lauweren mogen rusten. "We moeten ons voorbereiden op het ondenkbare."

De Wever brengt in zijn bijdrage hulde aan de moed van de slachtoffers en hij drukt ook zijn bewondering uit voor het werk van de hulp- en veiligheidsdiensten op de bewuste dag.

Hij grijpt ook terug naar een niet zo ver verleden waarin er volgens hem te weinig aandacht was voor veiligheid. Het tij is intussen gekeerd, erkent De Wever.

"We hebben onze wetten aangepast aan een vijand die buiten de regels vecht en opnieuw geïnvesteerd in veiligheid, manschappen, technologie en materiaal. Voor IS gaan strijden is intussen strafbaar gesteld en de eerste grote processen tegen deze lieden werden bij ons gevoerd", schrijft De Wever, die ook verwijst naar het cameraschild, de versterkte slagkracht voor de inlichtingendiensten en de politie en de maatregelen tegen radicalisering. "We zijn vandaag veiliger dan een jaar geleden", concludeert hij.

"Snel ingrijpen bij aanhoudende aanvallen"

Toch mogen we volgens De Wever nog niet op onze lauweren rusten. "We moeten ons voorbereiden op het ondenkbare, op wat hopelijk nooit gebeurt. Daarom moeten we een wettelijk kader voorzien voor het uitroepen van de noodtoestand, zoals in Nederland, Groot Brittannië en Frankrijk."

Het is niet de eerste keer dat De Wever hiervoor pleit. Net na de aanslagen klonk de roep voor zo'n wettelijk kader vanuit de N-VA heel luid. Maar de partij stond toen alleen met die vraag.

"Als er aanhoudende terroristische aanvallen zijn, moeten we snel kunnen ingrijpen en maatregelen treffen zoals het opleggen van huisarrest, een propagandaverbod of de preventieve opsluiting met achteraf toetsing door de rechter", herhaalt De Wever vandaag.

Gespecialiseerde rechtbanken

Naast een wettelijk kader voor de noodtoestand moeten er volgens De Wever ook gespecialiseerde en goed beveiligde terreurrechtbanken komen - zodat alle terreurdossiers op dezelfde manier kunnen worden afgehandeld - en voor meer middelen voor de lokale politie en overheden in de strijd tegen terreur.

Meest gelezen