Dodental van aanslag in Londen stijgt nu naar vijf

Woensdagavond laat is nog een slachtoffer overleden van de aanslag nabij het Britse parlement in Londen. Daardoor is het aantal doden nu gestegen tot vijf, inclusief de dader. Die is eerst op een groep mensen ingereden, is daarna haar het parlement gerend en heeft daar een politieman doodgestoken met een mes. De politie heeft de dader daarop doodgeschoten.

Wat weten we tot nog toe?

  • Woensdagmiddag is een auto ingereden op een groep mensen aan Westminster Bridge
  • De bestuurder is daarna met een mes naar het parlement getrokken en stak er een politieagent dood
  • De aanvaller is doodgeschoten door de politie
  • De politie spreekt over een "terreurincident"
  • Er zijn 40 gewonden
  • Volgens de politie zijn er vijf doden gevallen, inclusief de dader
  • De dader zou geïnspireerd geweest zijn door islamistisch terrorisme

Woensdagmiddag heeft een auto verschillende mensen omvergereden op de Westminster Bridge in de Britse hoofdstad Londen. In de groep bevonden zich 3 politieagenten. De dader is daarna met een mes richting het parlement gelopen. Daar heeft hij een politieagent doodgestoken. De politie heeft hem daarna doodgeschoten. Alles samen zijn er 5 doden gevallen. De dader zelf, de neergestoken politieagent en 3 anderen.

De politie gaat er ook van uit dat het gaat om een daad van islamistisch terrorisme. Ze denkt ook te weten wie de dader is, maar wil daarover voorlopig nog niets kwijt.

(lees verder onder de video)

Er zijn ook minstens 40 gewonden gevallen, onder wie een zwaargewonde vrouw die uit de Thames is opgevist. Volgens de Franse premier Bernard Cazeneuve zijn er bij de gewonden ook drie Franse scholieren die op schoolreis waren in de Britse hoofdstad. Er raakten ook twee Roemenen gewond, zegt het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken. De identiteit van de andere gewonden is nog niet bekend. Ook de ernst van hun verwondingen is nog niet duidelijk.

Het parlement was door het incident een tijdlang in lockdown. De parlementaire zittingen zijn geschorst, maar de parlementsleden mochten lange tijd het gebouw niet verlaten. De politie heeft het over een "terreurincident", een aanslag dus en bevestigt dat het om één dader gaat. Het anti-terreuronderzoek is intussen gestart.

(lees verder onder de foto)

De politie vraagt om de buurt van het parlement, Whitehall, Westminster Bridge, Lambeth Bridge en het grootste deel van Victoria Street te vermijden. Wie foto's of beelden heeft gemaakt van het incident wordt opgeroepen om die door te sturen naar de politie via http://www.ukpoliceimageappeal.co.uk. De politie vraagt voorts terughoudendheid om foto's van slachtoffers via sociale media te delen.

Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May laat weten dat ze in veiligheid is. Ook Downing Street waar haar ambtswoning is, is hermetisch afgesloten. Op andere strategische plaatsen wordt de waakzaamheid opgedreven. De parlementen van Wales en Schotland hebben hun zittingen geschorst. In dat laatste halfrond stond een stemming over een onafhankelijkheidsreferendum op de agenda. Die stemming is uitgesteld.

Lees verder onder foto

We hadden woensdag een livecenter, waar we de gebeurtenissen op de voet gevolgd hebben. U kan het hier herlezen.

Meest gelezen