Duitse president Steinmeier: "Stop met die verwerpelijke nazi-vergelijkingen"

De kersverse Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft in zijn inauguratiespeech in de bondsdag zijn Turkse collega Erdogan gewaarschuwd. "Stop met die verwerpelijke nazi-vergelijkingen, respecteer de rechtstaat en respecteer de persvrijheid", zegt de Duitser. "Alle relaties die Turkije de afgelopen decennia heeft opgebouwd, dreigen ten onder te gaan."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het botert niet zo goed tussen Turkije en Duitsland. In een poging zo veel mogelijk Turken te overtuigen om hem via een referendum nog meer macht te geven, zoekt de Turkse president Erdogan de laatste tijd voortdurend de confrontatie op met de Europese Unie in het algemeen en Duitsland in het bijzonder. Erdogan schuwt daarbij de nazi-vergelijkingen niet, een dubieuze eer die onder meer ook Nederland recent te beurt viel.

Frank-Walter Steinmeier, die Joachim Gauck opvolgt in de veelal symbolische functie als Duitse president, heeft Turkije gewaarschuwd in zijn inauguratiespeech in het Duitse parlement: "We kijken ongerust naar Turkije. Alles waar we de afgelopen jaren en decennia samen aan gebouwd hebben, lijkt door president Erdogan ineen te storten."

"Hou dan op met die verwerpelijke nazi-vergelijkingen", zegt Steinmeier voorts. "Snij de band niet door met landen die willen samenwerken met Turkije. Respecteer de rechtspraak en de persvrijheid. En laat Deniz Yucel vrij." Yucel is een Duits-Turkse journalist die in Turkije is opgepakt als represaillemaatregel van Erdogan, nadat de Duitsers campagnebijeenkomsten van Turkse politici in Duitsland hadden verboden.

Steinmeier besluit door van Erdogan een geloofwaardig signaal te vragen om de spanningen te verzachten.

AFP or licensors

Meest gelezen