Geens: "Dit soort acties is heel moeilijk te bestrijden"

Ze zaten in de studio van "Terzake" om terug te blikken op de aanslagen van vorig jaar in Brussel, maar de ministers Jambon en Geens hebben er intussen ook gereageerd op wat vandaag in Londen gebeurde. "Dit bewijst dat het OCAD de juiste inschatting heeft gemaakt door het terreurniveau op 3 te houden", zegt Jambon.

"We hebben Orly gehad, nu Londen: er is weer vanalles aan de gang", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in "Terzake". "Dat het OCAD zegt dat de kans op een aanslag ook hier hoog blijft, lijkt me de juiste inschatting." 

Jambon wijst erop dat in Londen weer een politieman is gedood. "Dat moet ons repect en onze dankbaarheid voor de politiediensten alleen maar doen toenemen".

Jambon en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn beducht voor de manier waarop, na Nice en Berlijn, ook de aanslag in Londen is gebeurd. "Dit is de modus operandi sinds afgelopen zomer: met de auto inrijden op toevallige passanten. Iedereen kan dit doen. Je moet er niet speciaal voor opgeleid of gewapend zijn", zegt Jambon. "Dit is wat ik ooit de derde fase van het optreden van IS heb genoemd: dat men mensen inspireert om zulke acties te doen." 

"Het is een zeer eenvoudige, lowtech-manier om een aanslag te plegen", zegt ook Geens. "Het zijn dikwijls geen georganiseerde acties, maar eenmansacties. Het doet me een beetje denken aan de vliegtuigkapingen in de jaren 70. Dit is heel moeilijk om te bestrijden. Dat ook Londen en Berlijn, die toch een goede reputatie hebben op dat vlak, hier het slachtoffer van worden, bewijst hoe moeilijk de toestand is."

Meest gelezen