Geens na oproep De Wever: "Heeft Frankrijk na twee jaar noodtoestand één aanslag vermeden?"

In "Terzake" heeft minister van Justitie Koen Geens -tegen zijn zin- gereageerd op de oproep van NV-A-voorzitter Bart De Wever om de noodtoestand in te roepen. "Als we dit debat verder willen polariseren, zou ik willen vragen: niet vandaag."

In een opiniestuk in Het Laatste Nieuws pleitte NV-A-voorzitter Bart De Wever vanmorgen opnieuw voor het inroepen van de noodtoestand. Dat hij dat uitgerekend vandaag deed, op de dag waarop de aanslagen van vorig jaar in Brussel werden herdacht, vond minister Geens (CD&V) duidelijk weinig gepast. 

Tegen zijn zin reageerde hij toch op de vraag wat hij van De Wevers oproep vindt. "Ik ben er tegen, dat heb ik deze zomer zeer duidelijk gezegd", herhaalde hij. "In Frankrijk kennen we twee jaar de noodtoestand. Twee jaar. Heeft men daar tot nu toe één aanslag mee vermeden?"  

"Als we dit debat verder willen polariseren, dan zou ik vragen: liefst niet vandaag"

In zijn opinietekst pleit De Wever ook voor verdere inperking van het recht op vrije meningsuiting. Maar dat is al gebeurd, reageert Geens. "Wij hebben bij wet van 3 augustus, met consensus in de regering en applaus op alle banken dat recht beperkt, wanneer er aanzet is tot terrorisme."

Geens verwijt De Wever een "een strijd van woorden en concepten te voeren". "Dat is een strijd waar ik niet van hou. Ik hou van daden die we in consensus binnen de regering voeren."

"Als we dit debat verder willen polariseren, dan zou ik vragen: liefst niet vandaag", besloot de minister. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) sloot zich daarbij aan. "We kunnen 364 dagen per jaar dagen bikkelhard discussiëren, maar laten we deze dag afsluiten in sereniteit. Binnen de regering gaan we die zaak vandaag niet opkloppen."

Meest gelezen