Getuigen van 22 maart: "De tijd stond even stil"

Hoe hebben de aanslagen van 22 maart ons veranderd? Op 22 maart staat het hele land stil bij de aanslagen die een jaar eerder plaatsvonden op de luchthaven in Zaventem en de Metro in Maalbeek. Radio 1 maakte tien portretten waarmee evenveel mensen hun 22/3 reconstrueren.

Hieronder volgen 4 portretten van getuigen van 22 maart,  bekijk alle portretten op radio1.be

Tine Gregoor, hulpverlener Maalbeek

Arbeidsgeneesheer Tine Gregoor reed op 22 maart voorbij het metrostation in Maalbeek. Overal lagen levensgevaarlijk gewonde mensen op de vloer. Ze is onmiddellijk gestopt om hulp te bieden.

Nadien kwam de weerbots. Veel in haar leven is veranderd en ze heeft nog steeds last van posttraumatische stress.

Eddy Van Calster, nabestaande

Eddy Van Calster is een nabestaande van de aanslagen van 22 maart. Hij verloor zijn vrouw Fabienne bij de aanslag in Zaventem.

De vrees voor een aanslag op de luchthaven, ze hadden het er de avond tevoren nog over op restaurant. De dag nadien ontploft een bom vlak bij de balie waar Fabienne werkte. Pas drie dagen later wordt haar lichaam geïdentificeerd op Gasthuisberg in Leuven.

Haar man Eddy maakte een herdenkingslied. De opbrengst ervan gaat naar nabestaanden en slachtoffers van aanslagen.

Louis Tiri, hulpverlener

22 maart 2016, hulpverlener Louis Tiri helpt de eerste slachtoffers op Zaventem: "De sms met de noodoproep wil ik niet wissen, want dit mag nooit vergeten worden".

Louis werkt normaal op intensieve zorg in het ziekenhuis van Jette. Maar op 22 maart werd hij als vrijwillig brandweerman opgeroepen voor een ‘gasexplosie’ op de luchthaven.

Daar aangekomen zag hij een ‘tsunami van gewonden’ die weggebracht moesten worden.

Over de (politieke) kritiek achteraf op de hulpverlening en veiligheidsmaatregelen is hij niet te spreken.

Nicolas Hintjens, slachtoffer Zaventem

Nicolas wilde op 22 maart naar Valencia vliegen, waar hij studeert. Toen hij aan de balie zijn vliegtuigticket kreeg, ontplofte de eerste bom. Niet veel later, de tweede bom. Het was nog maar het begin van een onwaarschijnlijke dag.

Nicolas Hintjens hoorde twee explosies kort na elkaar en vluchtte weg naar de parking.

De politie zag in hem een verdachte en hij werd grondig gefouilleerd. Na ondervraging mocht hij naar huis. Maar de beelden blijven in zijn hoofd hangen.

Nog steeds heeft hij last van grote groepen en ook zijn gehoor is beschadigd door de knallen.

Meest gelezen