Groot-Brittannië al vaker in het vizier van terroristen

Een steekpartij vlakbij het Britse parlement heeft vandaag het hart van Londen opgeschrikt. Toch was het Verenigd Koninkrijk het voorbije decennium al vaker het doelwit van terroristen. Na de erg bloedige aanslagen tegen het openbaar vervoer in Londen in juli 2005 waren er nog wel meer van die terreurdaden.

Terreur is niet nieuw in het Verenigd Koninkrijk, maar in het verleden ging het vaak om aanslagen van Noord-Ierse extremisten, zowel van protestantse groepen als van het katholieke IRA. Moslimterreur dook in Groot-Brittannië op in 2005 en het ging meteen om een reeks erg bloedige aanslagen.

7 juli 2005: 56 doden bij bomaanslagen in Londen

De zwaarste terreurdaad op Britse bodem vond plaats in juli 2005. Op een dag gingen er vier bommen af: drie in metrostellen in Londen en nog een andere bom in een bus in de Britse hoofdstad.

De balans was erg zwaar: er vielen 56 doden en meer dan 700 gewonden. De aanslagen werden opgeëist door Al Qaeda, het terreurnetwerk van Osama Bin Laden.

Enkele weken later mislukte een andere terreuraanslag, ook in Londen. Vier bommen in metrostellen en in een bus gingen niet af. Volgens de Britse politie was er een verband tussen beide aanslagen.

30 juni 2007: aanval tegen luchthaven van Glasgow

Bijna twee jaar later vloog een bestelwagen met gasflessen in brand nabij de belangrijkste terminal van de luchthaven van de Schotse stad Glasgow. Een Indiase chauffeur raakte zwaar verbrand en overleed een week later. Zijn Iraakse passagier werd opgepakt en een jaar later tot levenslang veroordeeld.

Diezelfde avond konden twee bomauto's met benzinetanks en gasflessen onschadelijk worden gemaakt nabij Picadilly Circus in Londen. Een probleem met de ontsteking leidde ertoe dat de bom niet is afgegaan.

22 mei 2013: soldaat neergestoken in Londen

Vier jaar geleden was Londen opnieuw het toneel van een aanslag. Twee Londenaars van Nigeriaanse oorsprong vielen met messen een jonge soldaat van 25 aan op straat.

Ze staken de soldaat neer en probeerden hem te onthoofden. Het slachtoffer werd vermoord. De terroristen filmden de aanslag en zetten die later op het internet. Volgens hen was de moord een wraakactie voor "het doden van moslims door Britse soldaten". 

5 december 2015

Een gelijkaardige aanslag was er in december 2015. Toen viel een Somalier twee mensen aan nabij het metrostation van Leytonstone in het oosten van Londen. Eén van die slachtoffers raakte daarbij zwaargewond. De aanvaller werd tot levenslang veroordeeld.

De aanval kwam twee dagen nadat Britse vliegtuigen begonnen waren met het bombarderen van de terreurgroep IS in Syrië.

Daarnaast zijn er volgens Scotland Yard sinds juni 2013 al dertien terreuraanslagen in het Verenigd Koninkrijk verijdeld.

Meest gelezen