Indrukwekkende minuut stilte op luchthaven Zaventem

Met een indrukwekkende minuut stilte is vanochtend hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen die een jaar geleden Brussels Airport, en nadien ook het metrostation Maalbeek, troffen. De plechtigheid, in aanwezigheid van koning Filip, koningin Mathilde en premier Charles Michel, was de eerste van een hele reeks herdenkingsmomenten die vandaag gepland zijn om de 32 doden en meer dan 300 gewonden van de aanslagen van 22 maart 2016 te herdenken.

De herdenking aan de vertrekhal van de luchthaven begon met een emotionele noot toen Eddy Van Calster (zie video hieronder) het nummer "Stars" bracht, opgedragen aan zijn vrouw Fabienne Vansteenkiste, een werkneemster van Brussels Airport die het leven liet tijdens de aanslag een jaar geleden.

Daarna werden de namen voorgelezen van de zestien mensen die omkwamen door de explosies op Brussels Airport (zie video hieronder). Nadat de koning een krans had neergelegd bij een herdenkingsplaat, werd om 7.58 uur een minuut stilte in acht genomen. Op de hele luchthaven vielen alle activiteiten ook even stil.

"Aanslag haalde ergste en beste in mens boven"

Honderden mensen, onder wie slachtoffers en hun families, politici, hulpdiensten en werknemers van de luchthaven, woonden de plechtigheid aan de vertrekhal bij. Een emotioneel moment voor velen. "22 maart 2016 zal voor altijd in ons hart blijven", klonk het.

Tot slot kwamen ook twee getuigen aan het woord. De Duitser Lars Waetzmann stond op het punt om met zijn vrouw Jennifer naar New York te reizen. Maar het lot besliste anders. Waetzmann raakte zwaargewond door de explosies in de vertrekhal, zijn vrouw liet daarbij het leven. "Het ondenkbare gebeurde", zei de Duitser. "Maar wat als we wat later zouden geweest zijn, wat als we wat trager hadden gereden? ", vroeg de man zich af, die zag dat die aanslag zowel "het ergste als het beste in de mens naar boven haalde". (zie video hieronder)

Geert Raveel, brandweerman op de luchthaven, herinnerde zich dat hij, zijn collega's en alle mensen op de luchthaven op 22 maart "keihard in de realiteit werden gezet". De brandweerman noemde de dag van de aanslag en de dagen daarna op emotioneel en lichamelijk een zware beproeving. "Maar ik wil alle mensen bedanken die door middel van alle vormen van herkenning hebben geholpen om deze dramatische gebeurtenissen te verwerken", sprak Raveel.

Op 22 maart 2016 bracht om 7.58 uur een eerste zelfmoordterrorist zijn bom tot ontploffing in de vertrekhal van Brussels Airport, enkele tellen later gevolgd door een tweede. Een derde terrorist vluchtte weg. Zijn bom - met de zwaarste lading, zo zou later blijken - werd nadien gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De bommen brachten een ravage teweeg in de vertrekhal van de luchthaven. Zestien mensen kwamen om het leven en er vielen vele tientallen gewonden.

De luchthaven bleef 12 dagen gesloten voor passagiers. Op zondag 3 april konden de eerste passagiersvluchten weer vertrekken. De reizigers moesten via een tijdelijke check-instructuur passeren die buiten de terminal was opgetrokken.

Op 1 mei was de vertrekhal zelf voldoende hersteld voor een gedeeltelijke heropening. Een maand later konden opnieuw alle passagiers via de vertrekhal vertrekken en kon de tijdelijke structuur opgedoekt worden. De precontroletenten die voor de terminal waren opgetrokken, bleven nog tot begin november staan. Ze zijn vervangen door andere controlemaatregelen, onder meer camera's met nummerplaatherkenning en agenten getraind om verdacht gedrag te herkennen.

Meest gelezen