Koning met metro naar herdenkingsmoment in Maalbeek

Om 9.11 uur is er ook in het metrostation Maalbeek een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen een jaar geleden. De koning en de koningin namen de metro vanuit Schuman om naar de herdenking te gaan, als sterk symbool.

Ter plekke namen koning Filip en koningin Mathilde, zoals eerder op de dag in Zaventem, ruim de tijd om te praten met slachtoffers, nabestaanden en personeelsleden van de MIVB. 

Ook hier werd een bloemenkrans neergelegd aan de herdenkingsplaat. De krans werd gedragen door twee personeelsleden van de vervoersmaatschappij (zie video hieronder). 

Exact om 9.11 uur, het moment van de ontploffing van de bom, hielden alle aanwezigen een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag. 

"Zonder verschil, is er geen ontmoeting, zonder ontmoeting, is er geen liefde"

Kristin Verellen, die haar partner Johan Van Steen verloor tijdens de aanslag in Maalbeek en op deze dag ook jarig is, las een tekst voor (afwisselend in het Frans en in het Nederlands) waarvan de kernboodschap was dat de liefde zegeviert (zie video hieronder). 

Een fragment: "De liefde die ervoor zorgt dat ik nog steeds opsta, met meer kracht dan er in mijn lichaam zit. De liefde die ons uit onze schuilplaatsen duwt, om ons verdriet en onze hoop te delen. De liefde die maakt dat we in elkaars ogen kunnen kijken en daar naast de ander ook onszelf zien. De liefde die maakt dat we elkaar kunnen ontmoeten, over de verschillen heen. Zonder verschil, is er geen ontmoeting, zonder ontmoeting, is er geen liefde." 

Een pakkende, hoopvolle getuigenis kwam er ook van pendelaar Christelle Giovannetti, een Brusselse leerkracht die de aanslag overleefde, maar terugkeerde naar het station om te helpen waar ze kon.

Ze las een tekst voor over hoop in bange dagen. Zij citeerde Sartre: "Wat ze van ons maken, is niet belangrijk. Wat wij zelf doen met wat ze van ons maken, is belangrijk."

Ze verwees naar alle burgers die opgestaan zijn en had het over de liefde en steun die ze zowel van haar naasten als van onbekenden gekregen heeft. "Het zijn allemaal bewijzen van waarachtigheid en schoonheid. Deze mensen hebben me mijn kwetsuren en mijn kwetsbaarheid leren accepteren." 

Rudi Vervoort, de minister-president van het Brussels Gewest, onthulde daarna met de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet de herdenkingsplaat in het metrostation met daarop de boodschap: "We will never forget".

Om 9.11 uur stipt werd er op het hele MIVB-net ook luid getoeterd door alle chauffeurs van de openbaarvervoermaatschappij.

In Maalbeek maakte op 22 maart 2016 om 9.11 uur een bom 16 dodelijke slachtoffers in de tweede wagen van de metro die even daarvoor het station was uitgereden. Ook hier waren er veel gewonden. 

Meest gelezen