Kremlin: "Aantijgingen lobbywerk Fillon voor Poetin is fake news"

Het Kremlin reageert krachtdadig op de nieuwe onthullingen in het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné dat het consultancybedrijfje van Fillon ontmoetingen regelde tussen de Russische president Vladimir Poetin en het Franse oliebedrijf Total. Fake News, klinkt het in Moskou. Ook de entourage van Fillon haast zich om de aantijgingen te ontkennen.

Volgens Le Canard Enchaîné zou de politicus in 2015 tijdens een economisch forum een ontmoeting geregeld hebben tussen de Libanese topman van een producent van pijpleidingen enerzijds en de CEO van het Franse oliebedrijf Total en de Russische president Vladimir Poetin. 2F, het consultancybedrijfje van Fillon, zou voor het regelen van de ontmoetingen in Sint-Petersburg 50.000 euro ontvangen hebben.

"President heeft geen bemiddelaar nodig"

De entourage van Fillon ontkent de nieuwe onthullingen in alle toonaarden. "Het bedrijf 2F is nooit vergoed, niet door de Russische staat en ook niet door een privébedrijf in dit land", klinkt het beslist. "De beschuldigingen van Le Canard Enchaîné" worden met klem ontkend."

De woordvoerder van Poetin vergeleek de scoop van Le Canard met fake news. "De ontmoetingen van de president verlopen via het protocol. Het Kremlin heeft daarbij geen tussenpersonen nodig."

"Geen valse documenten ingediend"

Intussen ontkent de advocaat van Penelope Fillon, berichten in de media dat het echtpaar valse documenten heeft afgeleverd in het onderzoek naar de vermeende fictieve arbeidscontracten en ontslagvergoedingen voor Fillons vrouw en zijn kinderen.

Pierre Cornut-Gentille, de raadsheer van mevrouw Fillon, laat in een verklaring weten dat er geen sprake is van nieuwe documenten die in beslag genomen zouden zijn.

"Aangezien alle verleden activiteiten van Penelope Fillon voor haar man ook echt verricht zijn, zijn ook alle documenten over dit werk ontegensprekelijk authentiek", klinkt het.

"Neem een voorbeeld aan Le Roux"

Fillon en zijn entourage doen verwoede pogingen om elke nieuwe aantijging te ontkennen, maar de vraag is of dit nog veel uithaalt. Steeds minder Fransen overwegen om voor hem te stemmen, zo blijkt uit de peilingen.

De Franse socialistische partij haalt vandaag in een artikel op haar website ongemeen hard uit naar de rechtse kandidaat. De auteur roept Fillon op een voorbeeld te nemen Bruno Le Roux. De socialistische minister van Binnenlandse Zaken nam gisteren ontslag nadat hij in opspraak was gekomen omdat hij zijn twee studerende kinderen als parlementair medewerker had tewerkgesteld.

"Het voorbeeld en de snelheid waarmee Bruno Le Roux zijn ontslag heeft ingediend benadrukken alleen maar de absurditeit en het gevaar van uw halsstarrig volhouden, zonder u ook maar enigszins zorgen te maken over het effect van uw koppigheid voor onze democratie."

Meest gelezen