Nicolas Lambert

Manneken Pis draagt brandweeruniform bij herdenking aanslagen

Aan het standbeeld van Manneken Pis hebben de Brusselse brandweer, de Brusselse schepen voor Cultuur Karine Lalieux (PS), een afgevaardigde van Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, Cécile Jodogne (DéFI) en leden van de Orde van Manneken Pis samen de aanslagen van 22 maart 2016 herdacht. Speciaal voor de gelegenheid kreeg het plassende mannetje een nieuwe brandweeroutfit.
Nicolas Lambert

Om exact 9.11 uur, het uur van de aanslag in metrostation Maalbeek, werd een minuut stilte gehouden, gevolgd door een saluut van de aanwezige brandweermannen en een minuut van applaus en lawaai, in navolging van de oproep van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB.

Naast het herdenken van de slachtoffers wil de Brandweer Brussel met de schenking van de nieuwe outfit ook de veerkracht en waardigheid van de hulpdiensten en de Brusselaars eren.

"Manneken Pis is diegene die volgens de legende Brussel heeft bevrijd. Het is symbolisch om hem een brandweeruniform te geven, want het zijn de pompiers die hulp hebben geboden aan de Brusselaars die het op die bewuste dag nodig hadden", zegt majoor Michel Grignard.

"Manneken Pis werd al vele malen gestolen, van zijn voetstuk gehaald en in stukken geslagen. Maar hij staat er nog steeds, wakend over zijn stad zonder te verpinken. Hij getuigt voor ons van veerkracht, van weerstand, van incasseren en weer opstaan", zei waarnemend korpschef Tanguy du Bus de Warnaffe eerder deze week al. 

Nicolas Lambert

Meest gelezen