Openbaar vervoer op z'n Chinees: metro rijdt door flatgebouw

In de Chinese stad Chongqing hebben ze een bijzondere oplossing bedacht voor het acute plaatsgebrek in de miljoenenstad. Een van de metrolijnen loopt dwars door een flatgebouw. Het lawaai zou heel goed meevallen en de waarde van de appartementen is zelfs gestegen.
2017 VCG

Het is een bijzonder gezicht in de miljoenenstad Chongqing. Door de overbevolking in de stad vond het stadsbestuur er niet beter op dan een nieuwe metrolijn dwars door een flatgebouw te laten rijden. Voor alle duidelijkheid: gebouw en metrolijn werden gelijktijdig gebouwd.

De metrolijn (en dus het flatgebouw) staan er al jaren, maar nu pas lijkt iedereen het bijzondere fenomeen te zijn opgevallen. Nog specialer wordt het als je effectief op de bewuste metro zit.

Pure noodzaak

De bouw van de speciale metrolijn was er een uit pure noodzaak. Er is zo weinig plaats in de snel groeiende metropool, dat elke vierkante meter optimaal benut moet worden. Een gelijkaardig fenomeen is te zien in de Japanse stad Osaka. Daar loopt een snelweg dwars door een gebouw.

Speciale isolatie

De lawaaihinder voor de bewoners zou meevallen. Er is gebruik gemaakt van speciaal isolatiemateriaal, waardoor de geluidsniveaus die van een rumoerig restaurant niet zouden overschrijden.

Het unieke bouwwerk legt de bewoners ook geen windeieren. De prijzen van de appartementen stijgen blijkbaar, door de unieke combinatie woonst/openbaar vervoer.

2017 VCG

Meest gelezen