Poolse eik waarin joods gezin zich verschool is "Europese boom van het jaar"

Niet de dorpslinde van de Wetterse deelgemeente Massemen, maar een Poolse eik met de naam Jozef is uitgeroepen tot de Europese boom van het jaar. De Poolse zomereik diende als schuilplaats voor een joods gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog. De boom heeft een stevige reputatie, want hij werd ook al afgebeeld op het Poolse bankbriefje van 100 zloty. De prijsuitreiking gebeurde dinsdagavond in het Europees Parlement. De eik uit Wetteren eindigde op de twaalfde plaats in een competitie met 16 deelnemers.

Meer dan 200 toeschouwers volgden de uitreikingsceremonie in het Europees Parlement. De organisatoren van de European Tree of the Year-wedstrijd zijn de Environmental Partnership Association, de European Landowners' Organization en de Zweedse multinational en verpakkingsmarktleider TetraPak.

De Poolse eik uit de stad Wiśniowa in de provincie Podkarpackie kreeg uiteindelijk meer dan 17.000 stemmen. Op de tweede plaats eindigde een eik uit Wales (met 16.200 stemmen) en op drie een limoenboom uit Tsjechië (met 14.800 stemmen). De Vlaamse linde uit Massemen bij Wetteren eindigde uiteindelijk op de twaalfde plaats.

Meer dan 125.000 Europeanen brachten hun stem uit voor hun favoriete boom. Vorig jaar was de prijs naar de oudste boom van het plaatsje Bataszek in Hongarije gegaan (met 72.000 stemmen). De Belgische inzending was toen een eik uit Liernu in de provincie Namen. Die eindigde op de negende plaats (op een totaal van 15 kandidaten).

Meest gelezen