Russische kandidate mag niet naar Eurovisiesongfestival in Kiev

De Russische zangeres Julia Samoilova is niet welkom op het Eurovisiesongfestival in Kiev. De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben een inreisverbod van drie jaar uitgevaardigd omdat ze twee jaar geleden illegaal naar de door Rusland geannexeerd Krim is gereisd. Rusland spreekt van een "schandalige, cynische en onmenselijke daad". Ook de EBU is "ontgoocheld".

Het stond in de sterren geschreven dat Oekraïne de Russische kandidaat voor het Eurovisiesongfestival met argusogen zou volgen. Oekraïne en Rusland leven al enkele jaren op gespannen voet na de Krimcrisis van 2014. Rusland annexeerde de Krim.

Vorige week maakte Rusland bekend dat de 27-jarige Julia Samoilova aangeduid was om het land te vertegenwoordigen op de komende editie van het Songfestival. 

De zangeres heeft al de openingssong van de Paralympics in Sotsji op haar palmares staan en zou in Kiev meedingen naar de overwinning met het nummer "Flame is burning". Samoilova raakte in haar kindertijd verlamd en gebruikt sindsdien een rolstoel. (lees verder onder de video)

Rechtstreeks naar de Krim reizen is verboden

Meteen na de bekendmaking van de kandidate kondigden de Oekraïense veiligheidsdiensten een onderzoek aan naar een mogelijk illegaal optreden van Samoilova op de Krim.

Julia Samoilova gaf een paar jaar geleden een concert op de Krim en zou er illegaal naartoe zijn gereisd. Om naar het door Rusland geannexeerde schiereiland te reizen, moet je volgens de Oekraïense wetgeving via Oekraïne gaan en de toestemming krijgen van Kiev. Is dat niet gebeurd, dan kan de toegang tot Oekraïne ontzegd worden. Dat is voor Samoilova het geval volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten.

Rusland reageert verbolgen, EBU ontgoocheld

De beslissing om een inreisverbod voor haar uit te vaardigen, zet de gespannen relatie tussen Kiev en Moskou verder onder druk. "Dit is een nieuwe schandalige, cynische en onmenselijke daad van de autoriteiten in Kiev", reageert de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Grigory Karasin.

Ook de European Broadcasting Union (EBU), die het Eurovisiesongfestival organiseert, zegt ontgoocheld te zijn door de beslissing van Kiev. "We moeten de wetten van het gastland respecteren, maar we zijn erg ontgoocheld door deze beslissing die ingaat tegen de geest van de wedstrijd", klinkt het. "Het Eurovisiesongfestival is een apolitiek evenement."

Woordvoerder Dave Goodman van de European Broadcasting Union (EBU) zei aan het Russische agentschap Tass wel dat de organisatie een oplossing zal proberen te vinden. De EBU zal volgende week ook praten met Oekraïne en hoopt dat ze het land op andere gedachten kan brengen.

Meest gelezen