Scenarist van "Total recall" klaagt Disney aan voor plagiaat in "Zootropolis"

De Amerikaanse scenarioschrijver Gary L. Goldman is ervan overtuigd dat Disney het idee dat hij twee keer voorstelde aan de studio heeft gestolen in de film "Zootropolis". Goldman stapt naar de rechter in Californië. Disney ontkent de beschuldigingen formeel. "Het is een onfatsoenlijke poging om een film te claimen die hij niet heeft gemaakt", aldus Disney.
Idris Elba op de Britse première van "Zootropolis"

De Amerikaanse scenarist Gary L. Goldman is naar de rechter gestapt om een schadevergoeding te eisen van filmstudio Disney. Goldman beweert dat hij in 2000 en 2009 een verhaal aan Disney voorstelde, dat de filmstudio in de succesvolle animatiefilm "Zootropolis" heeft verwerkt.

Het productiebedrijf van Goldman heeft een klacht ingediend bij een rechtbank in Californië. Disney wordt ook beschuldigd van plagiaat in andere animatiefilms.

Goldman zou bij zijn voorstellen ook schetsen gevoegd hebben om de hoofdpersonages van zijn project "Zootopia" te visualiseren. "Zootopia" is ook de titel van "Zootropolis" buiten Europa.

Disney doet de beschuldigingen af als flauwekul. "De aanklacht staat vol valse beschuldigingen. Het is een onfatsoenlijke poging om een film te claimen, die Goldman niet heeft gemaakt. We zullen ons verdedigen in de rechtbank."

De animatiefilm "Zootropolis" was een van de grote kassuccessen van Disney in 2016. De film heeft wereldwijd meer dan een miljard euro opgebracht.

Meer nieuws