Stilte en bezinning, maar ook lawaai om aanslagen en slachtoffers te herdenken

Vandaag exact een jaar geleden sloegen terroristen toe op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek. Om de 32 dodelijke slachtoffers en meer dan 300 gewonden van die aanslagen te herdenken, worden vandaag op Zaventem, in de metrostations Schuman en Maalbeek, maar ook elders in het land herdenkingsplechtigheden gehouden met slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners.

De eerste plechtigheid vindt plaats op de luchthaven van Zaventem in aanwezigheid van de koning en de koningin, premier Charles Michel en verschillende ministers. Er worden ongeveer 1.500 mensen verwacht, onder hen heel wat overlevenden, familieleden van slachtoffers en hulpverleners. Rond 7.58 uur valt het leven daar opnieuw even stil.

"Er zal een minuut stilte zijn en dat nemen we heel letterlijk,

want alles zal stilliggen: ook de bagagebanden zullen stilliggen, de check-ins sluiten en er vliegen ook geen vliegtuigen als eerbetoon voor de slachtoffers", zegt Anke Fransen van Brussels Airport.

Een uur later volgt een plechtigheid in het metrostation Maalbeek. Daar ontplofte een jaar geleden om 9.11 uur een tweede bom in een metro die net uit het station vertrokken was.

De koning en de koningin komen vanuit Schuman naar Maalbeek en zullen er een krans neerleggen. Op het precieze moment van de aanslag wordt een bezinningsmoment gehouden. Het metrostation blijft dicht tot 10.30 uur, tot die tijd stoppen er geen metro's en ook de buurt rond het metrostation wordt afgesloten voor alle verkeer.

Terwijl het in Maalbeek stil wordt, zal op de rest van het MIVB-net net heel veel lawaai te horen zijn, zegt Ann Van Hamme van de MIVB. "Op datzelfde ogenblik zal op de rest van het net - in de bussen, trams en metro's - geluid te horen zijn. Wij vragen onze reizigers om te applaudisseren en de bestuurders om te toeteren om te tonen dat de MIVB er nog altijd is in Brussel, voor de mobiliteit, en om te tonen dat we opkomen tegen haat en terreur."

Later vandaag wordt in de Kleine Wetstraat, vlak bij het Schumanplein een monument van Jean-Henri Compère onthuld ter nagedachtenis van alle slachtoffers van terreur. Ook daar zullen de koning en de koningin aanwezig zijn.

Bezinningsmoment aan de Beurs

Eveneens om 9.11 uur komen de werknemers van de stad Brussel samen op de Grote Markt. Aan de Beurs is er tussen 12 en 12.30 uur een moment van bezinning in aanwezigheid van de burgermeester en alle Brusselse schepenen. De plechtigheid wordt muzikaal begeleid door de scholen van de stad en het Koor van de Munt.

Aan dezelfde Beurs is er om 16 uur een burgerherdenking georganiseerd door het collectief #TousEnsemble#SamenEén. Verschillende marsen tegen haat en terreur zullen om 15 uur vanuit Molenbeek, Schaarbeek en de Europawijk naar de Beurs wandelen om die herdenking met muziek, bloemen en toespraken bij te wonen. Er zal ook een menselijke ketting gevormd worden.

Ritueel van de verbinding

Om 15 uur wordt in de Horta Hall in Bozar het "Ritueel van Verbinding" van de choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, danscollectief Rosas en dansschool P.A.R.T.S uitgevoerd.

"We have the choice", het vrijwillig burgerinitiatief van Kristin Verellen, die haar levenspartner verloor in de aanslagen van Maalbeek, sluit zich hierbij aan. Daarna wordt er vanuit Bozar naar de Beurs gewandeld om de burgerherdenking die daar om 16 uur begint, bij te wonen.

Om 18 uur gaat kardinaal Jozef De Kesel een gebedswake voor in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen. En in de Sint-Jan-de-Doperkerk in Molenbeek vindt om 20 uur een interreligieus herdenkingsconcert plaats, met gezangen van zowel moslims als christenen.

Scholen beginnen met minuut stilte

Ook verschillende scholen in het land zullen vandaag de dag beginnen met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen.

Ook de regionale luchthavens van Oostende en Deurne herdenken de aanslagen met een minuut stilte. Na de aanslag op Zaventem werden heel wat vluchten omgeleid naar de twee regionale luchthavens.

Alle plechtigheden zijn live te volgen op Radio 1, op Eén en op deredactie.be.

Meest gelezen