Tasmaanse duivels, beren en een familie orang-oetans: de nieuwkomers van Paira Daiza

Met de paasvakantie in aantocht maken ook de dierenparken zich op om na een winterslaap de deuren weer open te zwaaien voor het publiek. In Paira Daiza in Brugelette, Henegouwen, zullen ook een aantal nieuwkomers de bezoekers verwelkomen. De opvallendste nieuwelingen zijn twee Tasmaanse duivels, een koppel Aziatische beren en een familie orang-oetans. Voor die laatste is een eigen tempel opgetrokken.

Afgelopen winter namen enkele nieuwe dieren hun intrek in het dierenpark Pairi Daiza. Opvallend zijn twee Tasmaanse duivels, de eerste in ons land. In Europa waren ze tot dusver vooral alleen te zien in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De twee diertjes, ongeveer zo groot als een hond, zijn twee broertjes, Cradle en Cradoc genoemd.

Iets indrukwekkender, toch zeker al wat grootte betreft, zijn de beren Canelle, Phuket en Pako. De berenmoeder Canelle en haar jongen, beide 1 jaar oud, reizen deze week nog vanuit een dierenpark in Zuid-Frankrijk naar Brugelette.

Canelle en haar jongen zijn Aziatische zwarte beren. Wegens de witbeige V-markering rond hun nek worden ze ook wel eens kraagberen genoemd. De soort wordt op de IUCN Redlist tot de kwetsbare soorten gerekend.Een Aziatische beer kan rechtopstaand 2 meter groot zijn en staat bekend als een boomklimmer.

Een andere nieuwe familie bestaat uit vier orang-oetans: twee vrouwtjes, een mannetje en een kleintje. Zij worden begin april verwacht in hun nieuwe verblijfplaats, een speciaal voor hen opgetrokken witmarmeren tempel. 800 beeldhouwers in India hebben een half jaar lang aan de tempel gewerkt.

Meest gelezen