Tegen 2040 zal één op de vier kinderen gebrek hebben aan water

Zowat één op de vier kinderen zal tegen 2040 in een gebied leven waar er een tekort is aan water. Dat blijkt uit een rapport van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, dat vandaag naar aanleiding van Wereldwaterdag gepubliceerd is.

Over zowat 20 jaar zullen wereldwijd 600 miljoen kinderen in een gebied wonen waar drinkwater schaars zal zijn. De vraag naar water zal toenemen door de groeiende wereldbevolking en toenemende consumptie, industrialisering en de opwarming van de aarde.

Volgens het rapport hebben 36 landen nu al moeite met de watervoorziening. Elke dag sterven meer dan 800 kinderen jonger dan 5 jaar aan diarree, veroorzaakt door een slechte hygiënische omstandigheden en onvoldoende toegang tot drinkbaar water. In Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan en Jemen zijn 1,4 miljoen kinderen met de dood bedreigd. Unicef schat dat dit jaar alleen al in Ethiopië 9 miljoen mensen geen toegang zullen hebben tot drinkbaar water.

"Zonder water is geen groei mogelijk"

"Water is essentieel, zonder water is geen groei mogelijk", zegt directeur-generaal Anthony Lake van Unicef. "Kinderen die geen toegang hebben tot drinkwater dreigen op jonge leeftijd te sterven, of gedurende hun hele kindertijd ziektes op te lopen die worden veroorzaakt door bacteriën in vervuild water". Vervuild water veroorzaakt ook groeistoornissen.

Unicef roept de regeringen op om voorrang te geven aan de problemen met drinkwatervoorziening voor kwetsbare gemeenschappen. 

Meest gelezen