Vranckx: "Lijkt me vergezocht dat ze in Londen aanslag plegen omdat het hier 22 maart is"

Rudi Vranckx acht de kans klein dat er een link is tussen de aanslagen in Brussel een jaar geleden en de aanslag vandaag in Londen. "Ik zou niet denken dat men in Londen een aanslag zou plegen omdat het hier 22 maart is. Dat lijkt me vergezocht", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.
© VRT - Gert Verbeelen

"Het is niet uitgesloten, maar dan zouden ze het ook gedaan moeten hebben bij de herdenking van Parijs vorig jaar", benadrukt de VRT-journalist. Hij denkt eerder dat er zich iets in het Londense parlement heeft afgespeeld, een "bepaald haatincident". Of dat het iemand is die nu net de pedalen kwijtgespeeld is. 

"Modus operandi beantwoordt aan diegene waartoe IS oproept"

De aanslag is voorlopig nog niet opgeëist, maar dat is niet zo uitzonderlijk, vertelt Vranckx: "Dat zou snel zijn. Doorgaans duurt het toch een aantal uren voor er een filmpje verschijnt, in de veronderstelling dat het Al Qaeda of IS is natuurlijk. Misschien moeten we de komende uren Amaq (het persagentschap van IS) in de gaten houden, want dan zou het daarop verschijnen."

"De modus operandi beantwoordt wel aan diegene waartoe IS al een jaar oproept", onderlijnt hij. "Een vrachtwagen, een auto, een mes. Dat zijn de drie klassiekers en dat is ook wat we nu zien. Ik heb onlangs in een Al Qaeda-magazine een advertentie van een SUV gezien, waarbij stond: "De ultieme maaimachine om mensen weg te maaien". Dan denk je: "Die zieke propaganda wordt wel verspreid"."

Meest gelezen