Wat weten we tot nu toe over de aanslag in Londen?

Londen werd opgeschrikt door een aanslag bij het Britse parlement. Er vielen vijf doden, 29 mensen raakten gewond. Wij lijsten even op wat we tot nu toe weten.
AFP or licensors
  • Wat is er gebeurd? Woensdagmiddag, rond 15.40 uur onze tijd, heeft een man met een auto verschillende mensen omvergereden op de Westminster Bridge, vlak bij het Britse parlement in Londen. De auto crashte daarna tegen een hek van het parlement. De dader is vervolgens gewapend met een mes richting de ingang van het parlement gelopen. Daar stak hij een politieagent dood en werd hij ten slotte zelf doodgeschoten door de politie. Het parlement was daarna urenlang hermetisch afgesloten.

 

  • Wie zijn de slachtoffers? Bij de aanval vielen 5 doden: politieagent Keith Palmer (48), de Amerikaanse toerist Kurt Crochan, Aysha Frade (43) een administratief medewerkster van een nabijgelegen middelbare school, een 75-jarige man en de dader. Daarnaast zijn er 29 gewonden. Donderdagmorgen verkeren zeven van hen nog in kritieke toestand.
    De gewonde slachtoffers hebben verschillende nationaliteiten. Het gaat om 12 Britten, 3 Franse scholieren, 2 Roemenen, 4 Zuid-Koreanen, 2 Grieken, en telkens 1 inwoner van Duitsland, Polen, Ierland, China, Italië en de Verenigde Staten. Volgens de Portugese overheid zou er ook een Portugees staatsburger gewond zijn geraakt.

 

  • Wie is de dader? In de loop van de dag maakte de politie bekend dat Khalid Masood (52) achter de aanslag zit. Hij werd geboren in Kent en was gekend bij de politie voor verschillende feiten. Hij werd wel nooit veroordeeld voor terrorisme. Zowel de politie als de eerste minister zeggen dat er maar één dader is. Volgens premier May gaat het om een geboren Brit die bekend was bij de politie- en inlichtingendiensten. Zijn naam viel enkele jaren geleden in een zaak van extreem geweld, maar volgens May ging het om een randfiguur en werd hij momenteel niet in de gaten gehouden. Ze geloven dat de aanvaller geïnspireerd werd door internationaal terrorisme en gaan ervan uit dat het gaat om extremistisch terrorisme.

 

  • Hoe verloopt het onderzoek? In de nacht van woensdag op donderdag zijn op zes adressen in Birmingham en Londen huiszoekingen gebeurd. Daarbij zijn uiteindelijk acht mensen opgepakt.

 

  • Wat zijn de reacties? Vanuit de hele wereld stromen de reacties binnen. "Terrorisme raakt ons allemaal en Frankrijk weet hoe het Britse volk zich voelt", tweette de Franse president François Hollande. De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde dat haar gedachten bij de Britten en de inwoners van Londen waren. Ook onze premier Charles Michel drukte zijn medeleven uit. De Amerikaanse president Trump benadrukte dat Groot-Brittannië op de steun van de Verenigde Staten mocht rekenen.

 

  • Wat zegt premier Theresa May? De Britse premier sprak woensdagvanavond voor haar ambtswoning in Downing Street over een "zieke en verdorven terreuraanval". Tegelijk zei ze heel stellig: "We zullen nooit toegeven aan terreur. De Londenaars zullen niet toestaan dat de stemmen van haat en kwaad ons uit elkaar drijven." Eenzelfde teneur klonk bij de Londense burgemeester Sadiq Khan.

 

  • Wat nu? Theresa May benadrukte in haar speech al dat het "normale leven zal doorgaan". Donderdag zal het parlement zoals gewoonlijk samenkomen. Het dreigingsniveau, dat momenteel al op "ernstig" staat, zal niet verhoogd worden. De Londense politie heeft via Twitter wel laten weten dat er extra manschappen - zowel gewapende als ongewapende - op straat te zien zullen zijn. Alle verloven zijn ingetrokken.

 

We hadden woensdag een Live Center, waar we de gebeurtenissen in Londen op de voet gevolgd hebben. U kan het hier herlezen.

Meest gelezen