Wellicht in september referendum over Gents mobiliteitsplan

De Gentenaars kunnen zich wellicht in september uitspreken over het nieuwe mobiliteitsplan dat op 3 april al ingaat. De daarvoor verzamelde handtekeningen worden nu vrijdag ingediend bij het stadsbestuur van de Arteveldestad. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat ze ruim voldoende handtekeningen hebben verzameld.

Weinig zaken die de stroppendragers dezer dagen zo verdelen als het mobiliteitsplan dat op 3 april ingaat. Volgens het stadsbestuur is het plan noodzakelijk om onder meer zuurstof te geven aan de binnenstad. Afgelopen weekend was er nog een steunbetoging van Gentenaars die het daarmee eens zijn.

Tegenstanders noemen het dan weer een "immobiliteitsplan" dat de verkeersellende in de stad alleen maar zal doen toenemen. Volgens hen heeft het een zeer grote impact op de gewone Gentenaar en heeft die laatste onvoldoende inspraak gekregen.

Burgerinitiatief IntelliGent Mobiel, gesteund door oppositiepartij N-VA, wil daarom al maanden een referendum organiseren. Ze zijn er niet in geslaagd om voldoende handtekeningen te verzamelen om het plan voor de uitrol tegen te houden, maar maken zich sterk dat ze nu wel de nodige 26.000 handtekeningen hebben. Vrijdag worden die ingediend bij het Gentse stadsbestuur. Daarna moeten de handtekeningen worden geteld en geverifieerd.

De Gentse N-VA-afdeling liet eerder al optekenen om in juni het referendum te willen organiseren, maar het stadsbestuur mikt eerder op september. In de gemeenteraad zal uiteindelijk een datum voor het referendum worden geprikt. Het moet ten laatste op 14 oktober, want wettelijk kan geen referendum worden georganiseerd in het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, en die komen er al aan op 14 oktober 2018.

Circulatieplan

Volgens het mobiliteitsplan wordt Gent in 7 zones ingedeeld: zes voor autoverkeer en één voor voetgangers. Rijden van de ene naar de andere zone wordt niet mogelijk. Wie dat wenst te doen, wordt altijd terug naar de R40 gestuurd. Doel is om het autoverkeer in de Gentse binnenstad te verminderen.

Meest gelezen