20.000 Oekraïners geëvacueerd na explosies in wapendepot, Kiev: "Sabotage"

In het oosten van Oekraïne worden zo'n 20.000 mensen geëvacueerd na een reeks ontploffingen in een militaire wapenopslagplaats. Op de site woeden op dit moment nog hevige branden. De Oekraïense autoriteiten spreken van sabotage.

De ontploffingen gebeurden rond 2 uur vannacht in het wapendepot van de stad Balakleya, op zo'n 100 kilometer van de frontlinie met de Oost-Oekraïense Ruslandgezinde rebellen. In het depot ligt zo'n 138.000 ton aan munitie opgeslagen.

De explosies en het vuur deden de opgeslagen munitie op zijn beurt afgaan. Het gaat om munitie voor raketten en artilleriewapens. Niemand raakte gewond, maar in een straal van 5 kilometer rond het wapendepot worden de inwoners geëvacueerd. Het gaat om zo'n 20.000 mensen.

Volgens het Oekraïense leger wijzen de eerste elementen in de richting van sabotage. De munitie die er lag opgeslagen, was vooral bedoeld voor de strijd tegen de pro-Russische rebellen. De Oekraïense autoriteiten zeggen dat in december 2015 er al eens een poging is geweest om de wapenopslagplaats in brand te steken.

Later vandaag zal de Oekraïense premier Volodimir Grojsman de plaats bezoeken. Het conflict tussen Oekraïne en de pro-Russische rebellen in het oosten van het land hebben sinds april 2014 al aan ruim 10.000 mensen het leven gekost.

Meest gelezen