"Hitler en de IRA, dát was terreur - een idioot met een auto en een mes schrikt ons niet af!"

Londen is - niet voor het eerst - geraakt door een terroristische aanval. Hoe gaan de Londenaren daarmee om? Op hun eigen, laconieke manier, zegt Lia van Bekhoven, VRT-correspondente in de Britse hoofdstad. Ze wijst erop dat de inwoners van Londen wel wat meer gewend zijn. "De teneur is hier: "We hebben Hitler en de IRA overleefd, dát was pas terreur. Maar deze idioot met een auto en een mes schrikt ons echt niet af.""

Na de aanslagen in Brussel ging er een hevige en langdurige schokgolf door ons land. Het leek wel of alles nadien op te delen was in een voordien en achteraf. Dat had veel, zo niet alles, te maken met het feit dat ons land geen voorgeschiedenis van terreur had. In Londen ligt dat anders. De Britse hoofdstad kreeg de voorbije decennia herhaaldelijk te maken met terreur.

Na de aanslagen van juli 2005 viel het al op hoe verbeten de inwoners van de Britse hoofdstad waren om de draad van het gewone leven weer op te pakken. Keer op keer werd verwezen naar de resilience, de weerbaarheid van de Londenaren.

"Iedereen is hier Londenaar"

Die blijkt ook vandaag nog heel erg aanwezig. Natuurlijk wordt geschokt gereageerd op de aanval van gisteren, zegt correspondente Lia van Bekhoven in Londen, maar de feiten verlammen de inwoners niet. Het geheim, zo blijkt, is de openheid van de stad.

"Londen is een heel open, verdraagzame stad en ziet zichzelf graag als de beste en grootste stad ter wereld", aldus Van Bekhoven. "Het is ook heel erg makkelijk om hier wortel te schieten. Iedereen die hier is, behalve dan de toeristen, wordt beschouwd als een Londenaar. Dat is belangrijk om je hier thuis te voelen en je te identificeren met de stad."

"Eén idioot met een mes, dat kunnen we wel aan"

Ze verwijst bijna verontwaardigd naar een deskundige die vandaag op de Amerikaanse zender Fox News verklaarde dat de City of London, het financiële hart van de Britse hoofdstad, volledig dicht was wegens een terroristische aanslag.

"Dit is echt van een veel lagere orde! Bij terreuraanslagen denkt de Londenaar aan de bombardementen van Hitler, de aanslagen van de IRA in de jaren 90, de bomaanslagen van 2005, ... De teneur is dat als we dit kunnen overleven, we deze ene idioot met een auto en een mes ook wel aankunnen."

Context

Alles is context, vervolgt Van Bekhoven. "Je moet weten dat hier gemiddeld elke maand één dode valt door een aanval met een mes. Geweldplegingen met messen vormen een gigantisch probleem bij jongeren."

"Veel meer dan deze aanvallen hebben maatschappelijke problemen als de exorbitant dure huisvesting, de problemen met het openbaar vervoer of de openbare gezondheidszorg NHS een veel grotere invloed op het dagelijkse leven van de Londenaar."

Meest gelezen