"Ruim 200 burgers omgekomen bij aanval in Mosul"

Bij zware explosies in het westen van Mosul zijn wellicht meer dan 200 burgerdoden gevallen. Dat blijkt uit ooggetuigenverslagen ter plaatse. De ramp gebeurde tijdens het offensief van het Iraakse leger en zijn bondgenoten tegen de terreurbeweging IS. Tienduizenden burgers zitten er als ratten in de val. Hulpverleners raken niet of nauwelijks ter plaatse.
(archieffoto uit net bevrijd stadsdeel in West-Mosul)

De horror in Mosul blijft duren. De stad in Noord-Irak ligt nog steeds zwaar onder vuur nu de coalitie IS verder in het nauw drijft. IS-strijders verschuilen zich in verlaten gebouwen en installeren er sluipschutters. Burgers zouden als levend doelwit worden gebruikt. Naar schatting 400.000 mensen zitten als ratten in de val. Ze zouden al vier dagen zonder water en voedsel zitten. Andere burgers zouden erin slagen om te ontsnappen.

Bij een recente explosie zijn bovendien tientallen doden gevallen. Volgens een Iraakse generaal zijn onder het puin van een gebouw in de wijk al-Djadida al 108 lijken geborgen. Een activist met als schuilnaam 'Mosul Eye' spreekt over 130 doden. De Koerdische tv-zender Rudaw heeft het zelfs over 230 doden, 130 in het gebouw waar de generaal het over had en 100 in een ander tot puin herleid gebouw.

Rudaw sluit niet uit dat onder de doden ook IS-terroristen zijn. Hoewel de oorzaak van de explosies nog niet officieel bekend is, lijkt de meest plausibele uitleg dat het om luchtbombardementen door gevechtsvliegtuigen van Irak of van de door de VS geleide coalitie gaat.

Meest gelezen