Amerikaanse Congres stelt stemming over Trumpcare uit

De stemming over Trumpcare, de nieuwe wet op de gezondheidszorg in de Verenigde Staten, wordt uitgesteld. Volgens het Witte Huis is dat om een stemming in het holst van de nacht te vermijden, maar het is ook zo dat nogal wat Republikeinen hebben aangegeven dat ze de voorstellen van de Amerikaanse president Donald Trump niet zien zitten.

Obamacare dateert van 7 jaar geleden en maakte een ziekteverzekering verplicht voor elke Amerikaan. Daarnaast kwam er nieuw verzekeringssysteem waardoor wie nergens aan een gewone polis kon raken toch een betaalbare verzekering kon krijgen. Verzekeringsmaatschappijen werden verplicht om een welbepaald zorgpakket te verzekeren en mochten niet langer mensen weigeren omwille van hun medisch verleden. 

Maar er rezen problemen. Het computersysteem om zich in te schrijven liep erg vaak vast. Veel jonge en gezonde mensen bleken ook geen verzekering te nemen, ondanks de boete die ze riskeerden. Reden: de sanctie was te zwak.

Omdat de verzekeringsmaatschappijen mensen met een zwaar medisch verleden anderzijds verplicht moest verzekeren, liepen de kosten op en stegen de premies soms aanzienlijk voor wie wel een verzekering had.

Wat wil Trump?

De nieuwe president Donald Trump wil de gezondheidszorg snel hervormen. Dat was een van zijn verkiezingsbeloftes. In zijn plannen valt de verplichting weg om een verzekering te nemen. Werkgevers worden niet langer verplicht om hun werknemers in alle gevallen te verzekeren.

Bij de financiering door de overheid verdwijnen de link met het inkomen en link met de prijs van de verzekering op de lokale markt. In de plaats komt een systeem waarbij de omvang van het belastingvoordeel aan de leeftijd van de verzekerde wordt gelinkt.

Trumpcare niet "tremendous"

In 2010 zaten er 48,6 miljoen Amerikanen zonder ziekteverzekering. Door Obamacare is dat gedaald naar 27,3 miljoen. Door de plannen van Trump verwacht de Amerikaanse rekenkamer volgend jaar al een stijging met 14 miljoen onverzekerden, en tegen 2026 zouden weer 52 miljoen Amerikanen zonder ziekteverzekering zitten.

Volgens de Amerikanse president zelf is Trumpcare ronduit "tremendous" (geweldig, nvdr.), maar niet alle Republikeinen zijn daarvan overtuigd. Er blijken dissidenten te zijn, zowel bij de gematigde als bij de extreem-conservatieve Republikeinen. En na het Huis van Afgevaardigden moet de Senaat nog beslissen, en daar is de Trump-aanhang nog kleiner dan in het Huis.

"Trump wou Obamacare zo graag afschaffen en door iets nieuws vervangen, maar het is blijkbaar niet goed genoeg voorbereid", zegt correspondent Björn Soenens vanuit de Verenigde Staten. "Als je naar de peilingen kijkt, zie je dat mensen niet houden van deze nieuwe wet, want ze verliezen wat er nu al bestaat." Soenens verwacht dat dit Trump parten kan spelen bij de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar.

Hoe het nu verder moet, is voorlopig niet helemaal duidelijk. Volgens het Witte Huis zou er morgen worden gestemd, terwijl een van de dissidente Congesleden zegt dat er nog altijd geen akkoord is.

Meest gelezen