Animal Rights: "Blij met kordate optreden van minister Weyts"

Animal Rights reageert tevreden op de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de vergunning in te trekken van het slachthuis in Tielt. Eerder heeft Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA ervoor gepleit om camera's in de slachthuizen te plaatsen.

"We zijn heel blij met de kordate beslissing van minister Weyts", zegt Nadine Lucas van Animal Rights aan onze redactie. "Het gaat hier wel om een tijdelijke beslissing. We moeten afwachten hoe het nu verdergaat. Als het slachthuis voor enkele dagen wordt gesloten en enkele personeelsleden eruit worden gegooid, is dat voor ons niet voldoende."

Lucas vreest dat wanpraktijken in slachthuizen nog altijd wijdverbreid zijn. "De slachthuizen worden alsmaar groter en de dieren worden bijna industrieel verwerkt. In Tielt bijvoorbeeld worden 6 à 7.000 varkens per dag geslacht en ze willen de capaciteit nog opdrijven."

"We kunnen de wanpraktijken tegengaan door in alle slachthuizen camera's te plaatsen", stelt Michel Vandenbosch van GAIA voor. De apparaten moeten dan voldoen aan twee vereisten. "Ze moeten 24 uur op 24 kunnen filmen tot in elke hoek van het gebouw, en de beelden moeten raadpleegbaar zijn door de Raad van de Dierenbescherming. Want zonder transparantie blijf je in een vicieuze cirkel zitten", waarschuwt hij.

Nadine Lucas kan dat alleen maar bijtreden. "Als de sector zichzelf controleert, weten we dat dit nergens op slaat." Ook zij vindt dat beelden van camera's door de dierenbescherming moeten kunnen worden bekeken. Als alleen de directie van het slachthuis en enkele ambtenaren van het ministerie kunnen controleren, zal er niets veranderen."

Meest gelezen