Bankensector weerlegt kritiek Peeters over afvloeiingen 55-plussers

De bank- en verzekeringswereld zegt dat er naar verhouding zoveel oudere werknemers zijn, dat het ook logisch is dat er veel 55-plussers met brugpensioen gaan of voor een andere speciale regeling in aanmerking komen. Sectororganisatie Febelfin weerlegt daarmee de kritiek van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die vindt dat de banken meer ouderen aan de slag moeten houden. Volgens Peeters past dat ook in het regeringsbeleid om iedereen langer te laten werken.

Zakenkrant De Tijd kwam vandaag met de resultaten van een rondvraag bij banken en verzekeraars over het aantal oudere werknemers dat gaat vertrekken, nu in de sector zoveel banen op het spel staan. Daaruit blijkt dat oudere werknemers massaal gebruik maken van de mogelijkheden voor speciale eindeloopbaan-regelingen.

Zo komen bij ING, waar 3.500 banen zouden verdwijnen, zo´n 1.200 personeelsleden van 55 jaar of ouder in aanmerking voor een vrijwillige vertrekregeling. Daardoor hoeven ze tot aan hun pensioenleeftijd niet meer te werken, in ruil voor 60 tot 80 procent van hun salaris. Ook bij andere banken en verzekeraars zijn er speciale regelingen in de maak voor oudere werknemers.

“Het is inderdaad dat veel oudere bankmedewerkers daar graag gebruik van maken”, zegt Maarten Dedeyne van van de liberale vakbond ACLVB. “Wij maken alleen maar gebruik van de mogelijkheden om mensen in een goed statuut te houden”, aldus Stefaan Decock, algemeen secretaris van de christelijke bediendenbond LBC. “De regering geeft de werknemers via de taxshift ook de mogelijkheid om meer winst te maken”, vervolgt Decock.

Peeters legt de schuld vooral bij de banken en verzekeraars zelf. “Zij zouden meer moeten doen om ouderen aan het werk te houden.”

Volgens Febelfin zijn de banken echter niet de enige sector waar ouderen nog steeds vaak als eerste speciale afvloeiingsregelingen krijgen. “Het gebeurt ook in andere sectoren”, zegt woordvoerster Wien Degeyter van Febelfin. “Bovendien is het zo dat één op de drie werknemers bij banken of verzekeraars vijftig jaar of ouder is. De banken hebben echt te maken met een omgekeerde leeftijdspyramide, in vergelijking met andere sectoren.”

Ook bij andere banken en verzekeraars zijn er naar verhouding veel 55-plussers die gebruik maken van gunstige vertrekregelingen. Zo zijn er bij verzekeraar Ethias 186 werknemers van zestig jaar of ouder die gebruik willen maken van een plan voor vrijwillig vertrek. De directie had maar op 140 inschrijvingen gerekend. Ethias ziet zelfs meer mensen vertrekken dan was gepland en moet op zoek naar nieuw personeel.

Door de lage rentestand en de toenemende digitalisering kondigden banken en verzekeraars vorig jaar aan meer dan vijfduizend banen in België te moeten schrappen.

Meest gelezen