Dader Londense aanslag werd eerder al eens gevolgd voor extremisme

De dader van de aanslag in Londen werd geboren in het Verenigd Koninkrijk en werd in het verleden al eens gevolgd door de inlichtingendienst MI5 voor extremistisch gedachtegoed. Daarna was hij weer onder de radar verdwenen. Dat heeft premier Theresa May gezegd in het Britse Lagerhuis, waar ze de parlementsleden heeft toegesproken na de terreuraanval van gisteren. May toonde zich vastberaden, en zei dat de Britten zich niet van de wijs laten brengen.
Theresa May sprak vanmorgen het Lagerhuis toe.

Premier Theresa May heeft vanmorgen gesproken in het Britse parlement. Ze zei dat het Verenigd Koninkrijk zich niet laat afschrikken door terrorisme en vastberaden is om met het gewone leven door te gaan.

"Gisteren probeerde een terrorist onze democratie het zwijgen op te leggen", zei May, "maar wij zijn niet bang. Onze vastbeslotenheid zal nooit aangetast worden door terrorisme."

May prees ook nog de politie en de hulpdiensten in het algemeen. Maar het was (is) niet enkel aan hen om te antwoorden op terreur: ook de miljoenen Britten zelf kunnen dat doen door vastberaden door te gaan met hun gewone leven: "Met miljoenen gewone handelingen kunnen we het beste antwoord geven op terrorisme."

Slachtoffers van over de hele wereld: van Korea tot Roemenië

Het dreigingsniveau voor terreur blijft voorlopig ongewijzigd op "severe" (ernstig), het op een na hoogste niveau. Er zijn immers geen concrete aanwijzingen voor een nieuwe aanslag. Wel is het zo dat er voorlopig weer meer politie zal patrouilleren in de straten.

May had ook nog meer details over de slachtoffers. Het gaat om 12 Britten, 3 Franse kinderen, 4 Zuid-Koreanen, 2 Grieken, 2 Roemenen en voorts telkens 1 slachtoffer uit Polen, Ierland, China, Italië en de VS.

Dader werd ooit al eens gevolgd door speurders MI5

Over de dader zei May dat het gaat om een man die geboren is in Groot-Brittannië. Hij werd eerder al eens gevolgd door de Britse inlichtingendienst MI5 in verband met mogelijk gewelddadig extremisme, maar daarna was hij blijkbaar opnieuw onder de radar verdwenen, zo bevestigde May, die hem een randfiguur noemt.

De dader was geïnspireerd door extreem islamistisch gedachtegoed, maar het VK laat zich niet afschrikken, herhaalde May. Ze prees ook nog eens de agent die de Houses of Parliament bewaakte maar neergestoken werd en overleed, als "een held die ervoor zorgde dat de dader niet in Westminster binnenraakte."

Omdat het parlement gisterennamiddag in lockdown ging na de aanslag, zaten de parlementsleden een tijd vast in de Houses of Parliament.

Meest gelezen