deSingel en deFilharmonie willen samen toporkesten naar Elisabethzaal lokken

In Antwerpen slaan kunstencentrum deSingel en symfonieorkest deFilharmonie de handen in elkaar om vijf avonden per jaar een internationaal toporkest naar de nieuwe Koningin Elisabethzaal te halen. In het seizoen 2017-2018 komen alvast onder meer het Cincinnati Symphony Orchestra en City of Birmingham Symphony Orchestra langs.

deFilharmonie heeft sinds kort een vaste stek in de nieuwe Koningin Elisabethzaal, een zaal voor 2.000 toeschouwers die volgens experts een akoestiek van wereldniveau heeft. Samen met deSingel wil het orkest nu ook andere, internationale toporkesten naar Antwerpen lokken.

"De enige zaal van die omvang in België die wereldvermaarde orkesten kan ontvangen is Bozar", zegt Joost Maegerman, intendant van deFilharmonie. "Het Birmingham Symphony Orchestra is bijvoorbeeld al jaren niet meer in ons land geweest. Bovendien is de Elisabethzaal al snel erg bekend geworden in de sector. Toporkesten spreken ons spontaan aan met de vraag om naar hier te mogen komen."

De Vlaamse overheid ondersteunt de samenwerking de komende vijf jaar structureel. Volgens de initiatiefnemers zullen de concerten complementair zijn met deFilharmonie en deSingel. Ze stellen voorts dat zij in tegenstelling tot de eigenaar van de Elisabethzaal, de KMDA, een groot netwerk hebben bij orkesten en dirigenten.

Meest gelezen