Di Rupo: "Zin om te roepen, maar we moeten onze zenuwen bedwingen"

Het schandaal rond Publifin en Nethys berokkent de PS forse schade. Dat zegt partijvoorzitter Elio Di Rupo in Le Soir en de kranten van de groep Sudpresse. "Ik heb soms zin om te roepen, maar ik respecteer de procedures en volg ze rigoureus", aldus Di Rupo. "Hoe ernstiger de toestand, hoe meer we onze zenuwen onder controle moeten houden en sereen knopen doorhakken".

Begin dit jaar ontstond in Wallonië heel wat heisa over de Luikse intercommunale Publifin. Het web aan structuren maakt dat veel plaatselijke politici vergoedingen krijgen voor hun zitje in de diverse raden van bestuur, vergoedingen die exuberante proporties kunnen aannemen. De commotie leidde ertoe dat enkele politici mandaten of functies hebben moeten neerleggen.

Veel lokale PS-mandatarissen zijn betrokken bij het schandaal. PS-voorzitter Elio Di Rupo reageert nu in Le Soir en de kranten van Sudpresse op het schandaal, voor het eerst sinds de Franstalige socialisten in januari een reeks maatregelen uitwerkte die uitwassen zoals bij Publifin in de toekomst moet vermijden.

"De toestand is ernstig. Er is aanzienlijke schade voor de partij", zegt Di Rupo. "Ik heb soms zin om te roepen. Maar hoe ernstiger de toestand, hoe belangrijker het is dat we onze zenuwen onder controle houden en sereen knopen moeten doorhakken."

Morau en Gilles "kunnen niet op een lijst"

De vraag rijst of de partij niet eerder schoon schip had moeten houden in de Luikse afdeling en lokale kopstukken Stéphane Moreau en André Gilles, die centraal staan in het schandaal, opzij had moeten schuiven. "Met veel bescheidenheid" zegt Di Rupo dat hij niets afwist van "de sectorcomités, hun werking en de houding van deze of gene".

Moreau (directeur bij dochterbedrijf Nethys) en Gilles (voorzitter van Publifin) zijn momenteel geschorst. Volgens Di Rupo is het "denkbaar" dat ze uit de partij worden gezet. Indien ze door de bevoegde partijcommissie niet worden uitgesloten, "zullen ze nooit meer deel kunnen uitmaken van een partij-instantie. Dat is momenteel mijn aanvoelen".

Hij sluit ook uit dat Gilles of Moreau binnen twee jaar op een PS-lijst zullen staan bij de verkiezingen. "Op moreel en ethisch vlak is dat uitgesloten, laat daar geen twijfel over bestaan. Er zal daarover een beslissing in die zin worden genomen", verwacht Di Rupo.

De PS-voorzitter herhaalt nogmaals de afspraken die het partijbureau in januari gemaakt heeft. Zo mogen mandatarissen via hun extra mandaten niet méér verdienen dan het loon dat ze al krijgen als parlementslid.

Meest gelezen