Dodental Londen bijgesteld naar vier, acht man gearresteerd na huiszoekingen

Het aantal slachtoffers na de terroristische aanval in Londen is bijgesteld naar vier doden en 29 gewonden. Bij de vier doden is ook de dader meegerekend. Na huiszoekingen in onder meer Birmingham afgelopen nacht zijn acht arrestaties verricht. Dat blijkt uit een korte persmededeling van de Londense politie.
PA Wire/PA Images

Van de 29 gewonden in het ziekenhuis zijn er zeven nog in kritieke toestand. Bij de vier dodelijke slachtoffers zijn een vrouw 43, een man van in de 50, politieagent Keith Palmer en de aanvaller zelf. Onder de gewonden zijn mensen van 12 verschillende nationaliteiten. De naam van het derde dodelijke slachtoffer wordt niet bekendgemaakt zolang zijn familie niet op de hoogte is.

Datzelfde geldt voor de naam van de aanvaller. Zijn identiteit wordt niet bekendgemaakt zolang het onderzoek loopt en er nog arrestaties gebeuren, aldus het hoofd van de Londense antiterrorismecel Mark Rowley.

Zes invallen in Birmingham

Rowley bevestigde dat er afgelopen nacht op zes adressen in Birmingham en Londen invallen geweest, daarbij zijn zeven arrestaties verricht. Honderden agenten en speurders hebben de hele nacht doorgewerkt om de huiszoekingen tot een goed einde te brengen, zei hij. (Enkele uren na de persbriefing raakte bekend dat er nog een achtste persoon is gearresteerd, red.)

Nog volgens de politie handelde de dader alleen. "We denken nog steeds - en dat wordt almaar duidelijker uit het onderzoek - dat deze dader alleen handelde en hij geïnspireerd werd door internationaal terrorisme", aldus Rowley. Het onderzoek in Londen, Birmingham en op andere plaatsen in het land is volop bezig, klonk het.

"Business as usual"

De Londense politie benadrukt dat er op dit ogenblik geen informatie is over eventuele andere aanvallen. Als gevolg van de aanslag zal er vandaag wel meer politie te zien zijn op straat. Alle verloven zijn ingetrokken, aldus nog Rowley die herhaalde dat het voor de rest vandaag "business as usual" is in de Britse hoofdstad. "We mogen terroristen geen angst en onrust laten zaaien in onze stad."

Bij de terreuraanval gisteren reed een man met een wagen in op voetgangers op het voetpad van Westminster Bridge. Daarna reed hij in op het hek van de Houses of Parliament, stapte uit en stak een politieagent neer. De aanvaller werd daarop door andere agenten doodgeschoten.

Meest gelezen