Dubbel Tomorrowlandweekend zéker tot 2033 mogelijk in Boom

Dancefestival Tomorrowland kan vanaf volgend jaar telkens twee weekends georganiseerd worden. Vandaag wordt dat engagement op de provincieraad op papier gezet: Tomorrowland krijgt zijn milieuvergunning en vaste huurovereenkomst met provinciaal domein De Schorre in Boom voor de komende 15 jaar.
Chris Stessens

Gisteren is de overeenkomst tussen de provincie Antwerpen en Tomorrowlandorganisator ID&T uitgelekt in verschillende kranten. Daarin staat de wens van de organisatie opgenomen, om vanaf 2018 elk jaar een dubbel festivalweekend te kunnen organiseren, als ze dat willen. Dat betekent niet dat het festival structureel ontkoppeld wordt, maar wel dat de organisatie dat vanaf 2018 tot 2033 kán doen, als ze dat nodig acht en zonder bijkomende vergunningen.

Tomorrowland was al langer vragende partij voor een dubbel festivalweekend in De Schorre, en die garantie krijgen ze nu dus. "Het is onze bedoeling om vanaf nu elk jaar twee keer Tomorrowland te organiseren in België, maar we gaan wel jaar per jaar bekijken of we dat effectief doen", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. "Zolang de vraag naar tickets groot blijft, en het festival een wereldwijd succes is: zeker. We zullen bovendien altijd een aanzienlijk deel van de tickets reserveren voor Belgen en buurtbewoners. Maar je weet niet hoe de situatie over 15 jaar gaat zijn."

Prijskaartje: meer huur en investeringen

Dit jaar staat er al een uitverkocht dubbelweekend gepland. Daarvoor hadden gemeenten Boom en Rumst alle praktische vergunningen voor bvb. parkings en campings al uitgereikt, maar het was nog wachten op de overeenkomst met de provincie, over de milieuvergunning en het huurcontract met De Schorre. Die geldt voor een langere periode en moet niet - zoals op gemeentelijk vlak - jaar na jaar worden bekeken. De partijen hadden echter al een mondelinge overeenkomst, waardoor dubbeleditie 2017 zonder problemen gepland kon worden.

De overeenkomst tussen de provincie en Tomorrowland geldt meteen voor 15 jaar. Tijdens die periode kan het festival telkens het laatste en voorlaatste weekend van juli beschikken over het hele De Schorre. De timing van het festival verandert dus niet. De periode voor de opstelling en afbraak wordt vastgelegd op 10 weken.

Aan die overeenkomst is wel een prijskaartje verbonden: De Schorre vertienvoudigt de huurprijs, naar 630.000 euro per dubbelweekend. Verder engageert Tomorrowland zich ertoe om over de hele periode heen 8,5 miljoen euro te investeren in De Schorre. "We zetten ons nu al het hele jaar door in voor het onderhoud van het domein. Zo investeren we in de brug van kunstenaar Arne Quinze. Ook in de toekomst blijven we ons daartoe engageren", zegt Wilmsen (foto) daarover.

Bezwaren

Volgens oppositiepartij PVDA zijn de betrokken buurtbewoners in Boom en Rumst onvoldoende geconsulteerd hierover. "Voorlopig hebben we weinig reacties gekregen", zegt Wilmsen. "We hebben via wijkoverleg een goed contact opgebouwd met de buurt. Sinds de dubbele verjaardagseditie in 2014 is het aantal klachten over overlast stabiel gebleven. We blijven inzetten op overleg, onze ombudsman blijft zijn werk doen én de buurt blijft gegarandeerd van tickets. We proberen de hinder elk jaar te beperken, dus ik verwacht nu ook geen grote problemen."

Tweede doorn in het oog van PVDA is het gratis duoticket dat elke gedeputeerde en provincieraadslid krijgt aangeboden van de provincie. "Dat dubbel dagticket geven we hen eerder als accreditatie voor een werkbezoek dan om te komen feesten. Het is effectief de bedoeling onze werking te leren kennen, met goede bedoelingen, niet dat ze die tickets cadeau doen aan hun kinderen of zakenrelaties. En dat gebeurt ook niet", reageert Wilmsen.

Meest gelezen