EBU: "Kandidaat weren past niet in de geest van het Songfestival"

Het weren van een Songfestivalkandidaat, die legitiem is afgevaardigd door zijn land, is niet in de geest van de liedjeswedstrijd. Dat heeft EBU-directeur Jean-Philip De Tender gezegd in "De ochtend", als reactie op de beslissing van gastland Oekraïne om een inreisverbod uit te vaardigen tegen de Russische kandidate. Ook het Kremlin hoopt dat Oekraïne zijn beslissing herziet.

De Russische zangeres Julia Samoilova in mei niet welkom is in Kiev. De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben een inreisverbod tegen haar uitgevaardigd. Een bezoek aan Oekraïne zou niet veilig kunnen verlopen, omdat Samoilova twee jaar geleden illegaal naar de door Rusland geannexeerd Krim is gereisd.

Jean-Philip De Tender, directeur media bij de European Broadcasting Union die het Songfestival organiseert, toont zich in "De ochtend" bijzonder ontgoocheld. "We onderhandelen elk jaar een protocol met het gastland, dat een vrij verkeer van personen én vrijemeningsuiting moet garanderen. Meestal stelt zich daar geen probleem. Ook Oekraïne had dat al ondertekend", zegt hij.

"Natuurlijk staan de nationale wetten in een specifiek land daar nog boven. Het is bijzonder belangrijk dat de veiligheid van élke delegatie kan worden gegarandeerd. Elk gastland kan dan overgaan tot een inreisverbod, al past dat eigenlijk niet in de geest van het Songfestival. Openheid en diversiteit zijn kernwaarden waar we bijzonder veel belang aan hechten."

De Tender benadrukt dat het Songfestival een apolitiek evenement is én moet blijven, al ontkent hij er ook de politieke weerklank niet van. "De Europese geschiedenis, met onder meer het uiteenvallen van het Sovjetunie, weerspiegelt zich in ons evenement. Politieke spanningen zijn van alle tijden. Je kan je afvragen of Rusland niet bewust deze kandidaat heeft afgevaardigd, goed wetende wat er dan zou gebeuren", zegt hij daarover. "Er zijn al langer spanningen, ook op het Songfestival trouwens. Rusland hoopte te winnen, maar strandde op de derde plek."

De kans dat Rusland een andere kandidaat zou afvaardigen, om met hetzelfde nummer deel te nemen, acht De Tender klein. Hij hoopt op een onderhandelde oplossing, op het hoogste Songfestivalniveau. "Er staat overleg gepland met de Oekraïense premier. Een optie zou zijn om het inreisverbod tegen Samoilova bijvoorbeeld pas na het Songfestival te laten ingaan. We willen alle mogelijkheden bekijken. Met haar nummer is er geen probleem. De tekst is strikt apolitiek, daar controleren we alle inzendingen streng op."

Sancties tegen Rusland overweegt de EBU niet. "Wij kunnen ons als organisatie nooit boven de wetgeving stellen. Ons standpunt is wel dat alle kandidaten die door hun land legitiem worden afgevaardigd, moeten kunnen deelnemen aan het Songfestival."

© VRT 2011 Lies Willaert

Kremlin vraagt beslissing te herzien

Gisteren noemde de Russische viceminister van Binnenlandse zaken de beslissing "een nieuwe schandalige, cynische en onmenselijke daad van de autoriteiten in Kiev." Vandaag heeft het Kremlin Kiev officieel gevraagd om "terug te komen" op zijn beslissing.

"Volgens ons is die beslissing erg unfair en we hopen dat ze wordt herzien", zegt Kremlinwoordvoerder, Dmitri Peskov. Hij hoopt dat "de Russische kandidate alsnog mag deelnemen" aan het Eurovisiesongfestival. Over een andere zangeres die eventueel hetzelfde deelnemende lied zou gaan brengen in Kiev, wordt niet gesproken.

Meest gelezen