ESA gebruikt "Marsstof" als grondstof voor 3D-printer

In opdracht van de ESA hebben Oostenrijkse wetenschappers met een 3D-printer structuren in miniatuur gecreëerd op basis van gesimuleerd Marsstof. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie. De techniek kan toekomstige kolonisten op de Rode Planeet helpen om met lokale materialen infrastructuur op te zetten.

Een kleine iglo en een gehoekte muur, niet bijster veel groter dan een muntstuk van 1 euro: dat hebben wetenschappers van de universiteit voor toegepaste wetenschappen in Wiener Neustadt gecreëerd met een 3D-printer. Het resultaat lijkt pover, ware het niet dat de miniaturen van gesimuleerd Marsstof zijn gemaakt.

Concreet gebruikten de wetenschappers vulkanische grond die ze bewerkten tot die dezelfde compositie had als grond op Mars. "Dit materiaal hebben we met fosforzuur als bindmiddel gemengd en vervolgens met een slang in laagjes afgezet", zegt Christoph Buchner van de universiteit.

"Het uitgeharde resultaat toont aan dat de techniek potentieel heeft voor het maken van infrastructuur op verschillende planetaire lichamen. Dit is een veelbelovende stap voor het gebruik van grondstoffen in situ. Hierbij willen we zoveel mogelijk gebruikmaken van lokale materialen tijdens planetaire missies om zo de hoeveelheid materiaal bij de lancering op aarde te kunnen beperken."

Buchner en co hebben de techniek ontwikkeld in opdracht van de ESA. Ook die vindt de resultaten bemoedigend. "Dit resultaat vult een aantal activiteiten van de ESA aan die zijn gericht op het ontwikkelen van technologieën voor mechanische en menselijke verkenning op lange afstand", zegt Tommaso Ghidini, hoofd van de sectie materialen en processen van de Europese ruimtevaartorganisatie.

Meest gelezen