EU roept Turkse vertegenwoordiger op het matje na uithaal Erdogan

De Europese Unie roept de Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU op het matje na de uithaal van president Recep Tayyip Erdogan gisteren. Op de eerste verjaardag van de aanslagen in Zaventem en Brussel zei Erdogan dat Europeanen nergens nog veilig zullen zijn als Europa zijn houding tegenover Turkije niet wijzigt.

De Turkse vertegenwoordiger, Faruk Kaymakci, wordt vandaag bij de Europese diplomatieke dienst verwacht, zei woordvoerster Maja Kocijancic tijdens de dagelijkse briefing van de Europese Commissie. De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) valt onder de verantwoordelijkheid van EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini, die ook vicevoorzitter is van de Commissie.

"We willen graag meer uitleg bij de verklaringen van president Erdogan over de veiligheid van de Europeanen op straat", zei Kocijancic. Ambassadeur Kaymakci zal ontvangen worden door de verantwoordelijke afdelingsdirecteur, niet door Mogherini zelf dus.

 

 

Harde woorden

Erdogan ligt al enkele weken op ramkoers met Europa en enkele Europese lidstaten. "De hele wereld volgt van dichtbij wat er hier gebeurt", zei hij gisteren. "Als jullie voortdoen met je op deze manier te gedragen, zal morgen geen enkele Europeaan nergens ter wereld nog veilig op straat kunnen wandelen. (...) We roepen Europa op om de mensenrechten en democratie te respecteren."

Specifiek tegenover Duitsland en Nederland schuwt Erdogan de harde woorden niet. Zo beschuldigde hij beide landen al van nazipraktijken, nadat ze Turkse politici hadden verboden campagne te voeren voor het grondwettelijk referendum van 16 april. Als hij dat referendum wint, krijgt Erdogan als president aanzienlijk meer macht.

Meest gelezen