Fransman die met hoge snelheid over Meir reed, was onder invloed

In Antwerpen is een man opgepakt, nadat hij met een verdacht voertuig met hoge snelheid de Meir was opgereden. Dat heeft Antwerps korpschef Serge Muyters gezegd op een persconferentie. De 39-jarige Fransman van Tunesische afkomst staat bekend bij de Franse politiediensten voor verboden wapenbezit. Hij had ook nu wapens in de koffer van zijn auto liggen. Maar in Frankrijk stond hij niet bekend als geradicaliseerd. Tijdens zijn arrestatie bleek dat hij onder invloed was.

Het verdachte voertuig met Franse nummerplaat werd donderdagvoormiddag rond 11 uur opgemerkt in het stadscentrum, vertelt korpschef Serge Muyters. "Het voertuig reed met hoge snelheid de Meir op. Voetgangers moesten opzij springen om de auto te ontwijken. Onze collega's van Defensie hebben het voertuig opgemerkt. Toen ze de man probeerden tegen te houden tijdens een controle, is hij door het rode licht gevlucht richting de kaaien."

Op dat moment werd de politie verwittigd, en kon er een Snelle Respons Team ter plaatse worden gestuurd. "Ter hoogte van de Sint-Michielskaai hebben we voertuig en bestuurder dan kunnen onderscheppen. De man, met Franse nationaliteit, is meteen gearresteerd", aldus Muyters.

Intussen blijkt dat de man in zijn auto een riotgun, steekwapens en een bus met een nog onbekend product had liggen. Wat hem precies bezielde, is nog onduidelijk. De man kon nog niet ondervraagd worden, omdat hij onder invloed is, wellicht van drank en drugs. Het dossier wordt in elk geval behandeld door het federaal parket, dat bevoegd is voor terrorisme. Dat heeft te maken met de ernst van de feiten, en met de aanslag die gisteren in Londen gepleegd is.

Bij het incident is niemand gewond geraakt. Antwerpen neemt na het voorval meteen extra veiligheidsmaatregelen. "Drukke plaatsen in de stad krijgen meteen extra politietoezicht. We hebben Defensie gecontacteerd met de vraag om vandaag nog extra personeel vrij te maken voor Antwerpen. We zijn in verhoogde waakzaamheid."

(lees voort onder de video)

Federaal parket: "Wapens gevonden in de auto"

Het federaal parket, dat de zaak onderzoekt, meldt in een kort persbericht dat de bestuurder een Fransman is van 39 jaar. In de koffer van zijn voertuig zijn verschillende steekwapens, een riot gun en een bus met onbekende inhoud aangetroffen. DOVO kwam ter plaatse om het voertuig te onderzoeken. Omstreeks 15 uur werd de auto getakeld voor sporenonderzoek. Daarna werd de tijdelijke veiligheidszone aan de kaaien opgeheven, meldt Belga.

"Gelet op de al deze elementen en de feiten die zich gisteren hebben voorgedaan te Londen wordt het dossier verder behandeld door het federaal parket", zo staat in de persmededeling.

Geen commentaar van De Wever

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaf liever geen commentaar en wilde na de persconferentie geen vragen beantwoorden. "We vonden het wel belangrijk om toch even kort de feiten mee te geven, om speculaties en ongerustheid weg te nemen", klonk het zuinig. De Wever bedankte ook politie en Defensie voor hun kordaat optreden, en de professionele aanpak bij de arrestatie van de man. Meer details willen noch De Wever noch de politie kwijt, omdat het onderzoek nu volop loopt.

Via Twitter heeft premier Michel wel kort gereageerd. Hij bedankt de veiligheidsdiensten voor hun krachtdadig optreden en laat weten dat de situatie in Antwerpen op de voet wordt gevolgd.

Foto's van de verdachte wagen

Meest gelezen