GroenLinks schuift mee aan Nederlandse formatietafel

In Nederland gaan de liberale VVD, het christen-democratische CDA, het links-liberale D66 en GroenLinks bekijken of ze samen een nieuwe regering kunnen vormen. Maar van een hoera-stemming is nog niet meteen sprake. "De verschillen zijn groot", zeggen de leiders van de vier partijen.

Aftredend premier Mark Rutte (VVD) en partijleiders Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) hebben vanmorgen voor het eerst samengezeten met verkenner Edith Schippers. Na afloop zeiden ze allemaal dat ze bereid zijn om te kijken of een compromis mogelijk is. Goed nieuws, zo lijkt het, maar van een hoera-stemming is geen sprake. De vier partijleiders lieten niet na te beklemtonen dat er "grote verschillen" zijn.

"De politieke verschillen tussen de partijen zijn fors", luidde het bij VVD-premier Rutte. Volgens hem moeten de verdere gesprekken tussen de vier nu duidelijk maken waar de inhoudelijke pijnpunten liggen.

Voor Jesse Klaver van GroenLinks voelt het als "een verplichting en verantwoordelijkheid naar zijn kiezers" om te kijken of hij er met VVD en CDA uit kan komen. "Dit is zeker niet onze ideale coalitie. Het wordt heel moeilijk, maar we zijn bereid om het te onderzoeken."

D66-leider Pechtold toonde zich nog het meest optimistisch over de kans van slagen: "Natuurlijk zie ik mogelijkheden."

Moeizame besprekingen

Een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks heeft zowel in de Eerste als de Tweede Kamer een meerderheid. Het lijkt in eerste instantie de meest voor de hand liggende coalitie, met het oog op de verkiezingsuitslag vorige week. De VVD is de grootste partij, CDA, D66 en GroenLinks zijn de drie grootste winnaars.

Als VVD, CDA, D66 en GroenLinks daadwerkelijk gaan onderhandelen, worden dat naar verwachtingen moeizame besprekingen. Op zeker drie belangrijke thema’s verschillen (duurzaamheid, inkomenspolitiek en vluchtelingenbeleid) verschillen vooral de VVD en GroenLinks sterk.

Verkenner Schippers brengt vermoedelijk begin volgende week verslag uit aan de Tweede Kamer. Woensdag zou dan een Kamerdebat gehouden worden, kort daarna zou een informateur aan de slag moeten gaan.

Meest gelezen