IS eist aanslag in Londen op

Terreurgroep IS heeft de aanslag in Londen opgeëist. Dat meldt de terreurgroep via zijn eigen persagentschap Amaq. Opvallend is wel dat IS met geen woord rept over de aanslag in Londen in de laatste editie van hun tijdschrift dat zonet gepubliceerd werd.

Gisteren reed een man met een wagen in op wandelaars op de Westminster Bridge in hartje Londen. Daarna stak de dader ook een agent dood die het nabijgelegen Britse parlement bewaakte. Daarop werd de dader doodgeschoten door politieagenten.

Bij de aanval vielen in totaal vier doden, de dader incluis. Een 30-tal andere mensen raakten gewond. Nu meldt terreurgroep IS dat de dader een "soldaat van IS" is.

De Britse autoriteiten hebben de identiteit van de dader nog niet bekendgemaakt, behalve dat de man in het VK werd geboren. Wel gingen ze er gisteren meteen van uit dat de dader geleid werd door internationaal-terroristische motieven, allicht uit islamistische hoek. De werkwijze van de aanslag deed dan ook denken aan de aanslagen in Berlijn of Nice, beide nadien opgeëist door IS.

Wel opeising, geen vermelding in tijdschrift

Nu heeft die terreurgroep dus ook de aanslag in Londen opgeëist. Het is de eerste keer dat IS een aanslag in Groot-Brittannië opeist. Het bericht van Amaq kwam behalve in het Arabisch ook in het Frans en het Engels. Of het bericht inderdaad van de top van IS komt is nog niet helemaal zeker, maar de boodschap werd wel via de gangbare kanalen gepost.

In het bericht werd Masood, de dader van de aanslag, wel niet bij naam genoemd en er werden geen details van de aanval vrijgegeven. Het is momenteel nog onduidelijk of de dader rechtstreeks gelinkt was aan de terreurgroep. In de laatste editie van hun tijdschrift rept IS ook met geen woord over Londen, wat toch opvallend is nar de opeising.

De opeising via Amaq

Vertaling

De dader van de aanslag nabij het Brits parlement was een soldaat van IS en voerde de operatie uit als antwoord op onze oproep om burgers van de coalitielanden te treffen.

lees ook