Jambon gaat bedrijven luchthaven aanschrijven over evacuatieoefeningen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is van plan om de bedrijven op Brussels Airport aan te schrijven over het organiseren van evacuatieoefeningen. Dat heeft hij gezegd in de Kamer, nadat een werkneemster van de luchthaven naar aanleiding van de herdenking van de aanslagen van 22 maart vragen had gesteld bij het uitblijven daarvan.

"Het is de verantwoordelijkheid van de individuele bedrijven om evacuatieoefeningen te organiseren", zei Jambon, na vragen van Stefaan Van Hecke (Groen), Olivier Maingain (DéFI), Patrick Dewael (Open VLD) en Koenraad Degroote (N-VA). "Ik constateer met u dat een aantal bedrijven dat doet en een aantal niet."

Minister Jambon is daarom van plan om de luchthavenbedrijven aan te schrijven met de vraag om te bekijken aan welke oefeningen ze kunnen deelnemen. "Ik denk ook dat de vakbonden daar een rol te spelen hebben", merkte hij nog op.

Over de bijzondere nood- en interventieplannen (BNIP) voor de luchthaven van Zaventem kon Jambon nog meedelen dat luchthavenuitbater BAC op 15 maart groen licht gaf voor een bijsturing, op basis van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de aanslagen. Op 30 maart volgt ook een oefening voor de politie.

Commissievoorzitter Patrick Dewael en commissielid Stefaan Van Hecke hadden daarnaar gevraagd, omdat de onderzoekscommissie in haar tussentijdse aanbevelingen vorige zomer al had aangedrongen om dat BNIP "dringend" te actualiseren en daarbij in het bijzonder rekening te houden met terrorisme.

Meest gelezen