Legendarisch jazzcafé De Muze in Antwerpen vindt tweede adem

Op de Melkmarkt in Antwerpen heeft het legendarische jazzcafé De Muze opnieuw de deuren geopend. Onlangs ging de zaak failliet, maar een van de werknemers heeft de fakkel overgenomen.

Zowat twee maanden nadat De Muze failliet is verklaard, gooit het jazzcafé op de Melkmarkt in Antwerpen de deuren vanavond weer open. Dat is te danken aan Joris Vyt. Hij was barman in het café toen het nog in handen was van de vorige eigenaar Jan Van Den Braak en nu neemt hij de fakkel over.

Veel zal Vyt niet aan het concept veranderen. "Een van de zaken die De Muze zo bijzonder maken, is dat hier elke avond een live optreden plaatsvindt", vertelt hij aan Radio 2 Antwerpen. "We willen De Muze De Muze houden. De gezelligheid en de gemoedelijke sfeer, daaraan willen we niks veranderen."

Ferre Grignard

De Muze is een echt begrip in Antwerpen. Walter Lasselis en Tone Pauwels openden het café in 1964. Kunstenaars vonden al snel hun weg naar het café. Zo trad Ferre Grignard er in de jaren 60 elke donderdagavond op. Meer en meer begon de toon richting jazz te verschuiven en er volgden unieke concerten van artiesten als John Lee Hooker, Memphis Slim en Dexter Gordon.

Naast muziek was er plaats voor literatuur. Zo traden Simon Vinkenoog, Remco Campert, Gust Gils en Paul Snoek er in de jaren 60 regelmatig op.

Van Den Braak nam het café in 1967 over samen met Marco Van de Velde, maar twee jaar later ging hij alleen verder.

Meest gelezen