Lize Spit niet welkom op Boekenbal

De Vlaamse succesauteur Lize Spit, van wie het debuut "Het smelt" kans maakt op de Libris Literatuurprijs, is niet uitgenodigd voor het Boekenbal, de traditionele opening van de Boekenweek. Ook haar collega-auteurs bij uitgeverij Das Mag zijn niet welkom, omdat Das Mag geen lid is van de uitgeversbond.

Het Boekenbal wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenwereld. De CPNB weigert de auteurs van Das Mag uit te nodigen, omdat die uitgeverij geen lid wil worden van de uitgeversbond.

"De CPNB fungeert als een soort vakvereniging voor het boekenvak", zegt Peter Roosendaal van CPNB in de Volkskrant. "En zoals boekhandels alleen Boekenweekgeschenken bij ons kunnen inkopen wanneer ze lid zijn van de Koninklijke Boekverkopersbond, zo krijgen uitgevers alleen Boekenbalkaarten wanneer ze zijn aangesloten bij de uitgeversbond GAU." Bovendien betalen uitgeverijen nog eens entreegeld voor hun auteurs die uitgenodigd worden op het bal.

Das Mag: "Wij gaan voor andere aanpak"

"Wij willen geen lid worden van die club, omdat we er andere ideeën op na houden over hoe promotie voor het boek gevoerd moet worden", zegt Roos Versantvoort, woordvoerster van Das Mag, aan Belga. "We zijn net zelf boeken beginnen uit te geven, omdat we vonden dat het uitgeversvak anders aangepakt moest worden."

"De CPNB nodigt ook andere figuren uit die niet in de boekenbranche zitten, zoals actrice Carice Van Houten, tv-figuur Tim Hofman en cabaretier Theo Maasen. Als die erbij mogen zijn, dan mogen Das Mag-auteurs als Lize Spit en Jelle Brandt Corstius, die genomineerd zijn voor belangrijke literaire prijzen, er toch ook bij zijn? Die hebben omwille van hun verdiensten voor het Nederlandse boek toch het recht om ten persoonlijken titel te worden uitgenodigd?", vindt Versantvoort.

"We krijgen de suggestie op sociale media om een eigen boekenfeest te organiseren, maar zo ver zijn we hier nog niet", zegt Versantvoort. 

En Spit zelf? Die reageert laconiek op Twitter