NAVO past agenda aan om Amerikaanse minister toch te kunnen ontvangen

De NAVO is op zoek naar een nieuwe datum voor de ministeriële top van begin april in Brussel. Dat liet NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg weten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson had namelijk laten weten dat hij de bijeenkomst niet zou kunnen bijwonen. Dat deed in sommige Europese kringen wenkbrauwen fronsen over het Amerikaanse engagement voor de alliantie.
AP

Tillerson en Stoltenberg hebben elkaar gisteren persoonlijk gesproken en beide heren zijn overeengekomen om een nieuwe datum voor de NAVO-top te zoeken. "Er was een agendaprobleem en dat is iets wat we kunnen oplossen", aldus de NAVO-baas. "Ik ben er absoluut zeker van dat we een nieuwe datum zullen kunnen vinden waarop alle ministers aanwezig kunnen zijn."

De top van de buitenlandministers van de NAVO-lidstaten zou normaal gezien begin volgende maand in Brussel plaatsvinden. Maar de Amerikaanse minister kan daarbij niet aanwezig zijn, liet Washington eerder weten. Rond die periode komt de Chinese president Xi Jinping op officieel bezoek naar de VS. Na dat Chinese bezoek reist de Amerikaanse minister af naar Moskou voor een officieel bezoek aan Rusland.

Sommige Europese politieke en diplomatieke kringen maakten zich in dat licht zorgen over het Amerikaanse engagement voor de militaire alliantie. Te meer omdat de Amerikaanse president Donald Trump zich in het verleden een aantal keer kritisch heeft uitgelaten over de NAVO. Sindsdien heeft Trump wel al duidelijk gemaakt dat hij de NAVO blijft steunen.

President Trump zal overigens op 25 mei deelnemen aan de grote NAVO-top in Brussel. Dat heeft het Witte Huis gisteren nog bevestigd. 

Meest gelezen