Oudsbergen, Donderslag, Oudsberg of Broekstede?

Oudsbergen, Donderslag, Oudsberg of Broekstede, wat wordt de naam van de nieuwe fusiegemeente tussen Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode? Een volksjury van 46 inwoners koos uit honderden inzendingen 4 mogelijke namen. Tot en met 9 mei kunnen de inwoners stemmen.
Het gemeentehuis van Opglabbeek

Vorig jaar bereikten de Limburgse gemeenten Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode een akkoord over een fusie. Vanaf 2019 gaan ze vrijwillig op in één gemeente, goed voor zowat 23.500 inwoners. Wat de oppervlakte betreft, wordt het de grootste gemeente van de provincie.

Die nieuwe gemeente moet natuurlijk een naam krijgen. Wie inspiratie had, kon een suggestie insturen. Een jury van 46 inwoners koos gisteravond uit een lijst van 547 unieke inzendingen een top 4: Oudsbergen, Donderslag, Oudsberg en Broekstede.

Iedere naam heeft een speciale betekenis. Zo staan Oudsbergen en Oudsberg voor het natuurgebied dat aan beide gemeenten grenst, Donderslag refereert aan de oeroude plaatsnaam van het gebied en Broekstede verwijst naar de broeken (meren) in beide gemeenten. Stede verwijst naar meerdere woongemeenschappen samen.

Sinds woensdagnacht is de stemming geopend. Tot en met dinsdag 9 mei kan iedereen die op 1 januari dit jaar in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek woonde en op dat moment ouder was dan 12 jaar, stemmen. Stemmen kan via www.fusiemgo.be, in de gemeentehuizen, in de bibliotheken en op een aantal activiteiten van de gemeenten. Alle stemgerechtigden kunnen slechts één keer stemmen.

Meest gelezen