Parlementslid Tobias Ellwood, de held van de Britten

Bij een terreuraanslag zie je niet alleen het slechtste, maar vaak ook het beste van de mens. De held van de Britten na de aanslag in Londen is politicus Tobias Ellwood. Het parlementslid probeerde de politieagent die was aangevallen met een mes nog te reanimeren, tevergeefs.

Het is een van dé foto's van de aanslag gisteren bij het parlementsgebouw in Londen: een man in pak probeert koste wat het kost de politieagent te reanimeren die kort daarvoor is neergestoken door een terrorist. Die man in pak is parlementslid Tobias Ellwood.

Ondanks politie-instructies om naar een veilige plaats te vluchten, liep hij naar de plaats van de aanslag om de eerste zorg toe te dienen aan de aangevallen agent. Zijn verleden als militair is daar allicht niet vreemd aan. Op foto's is te zien hoe het parlementslid met bloed op handen en aangezicht het leven van de agent probeert te redden.

"Ik probeerde het bloeden te stelpen en gaf het slachtoffer mond-op-mond in afwachting van de hulpdiensten. Maar ik denk dat de agent al te veel bloed had verloren", vertelde Ellwood achteraf. "Het is een enorme tragedie." Het parlementslid bleef bij de neergestoken agent tot de hulpdiensten arriveerden, maar ook die konden het slachtoffer niet meer redden. 

De beelden van de reanimatie zijn de wereld rondgegaan. Ellwood is in een klap een held geworden voor de Britten. Het Conservatieve parlementslid kreeg in zijn persoonlijke leven overigens al af te rekenen met terreur. In 2002 verloor hij zijn broer Jon tijdens een terreuraanval op het Indonesische toeristeneiland Bali. Als parlementslid houdt Ellwood zich bezig met buitenlandse zaken en terrorisme. 

Meest gelezen