PostNL viert 100 jaar De Stijl met 10 speciale postzegels

Naar aanleiding van de 100e verjaardag van De Stijl pakt PostNL uit met 10 postzegels die verwijzen naar het tijdschrift en de kunststroming die daaruit voortvloeide. De zegels zegels zijn vanaf 27 maart te koop.

In 1917 richtte Theo van Doesburg in Leiden De Stijl op, een kunsttijdschrift. Hoewel hij amper exemplaren wist te slijten, zou het magazine het begin betekenen van een heel eigen stroming die de kunst in Nederland en ver daarbuiten grondig heeft beïnvloed.

Naast Van Doesburg sloten ook kunstenaars als Piet Mondriaan, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Jan Wils, Robert van 't Hoff, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo zich bij de beweging aan.

De kunstenaars streefden naar een ideale samenleving en zochten naar een passende vormentaal in architectuur, kunst, interieur, meubels, mode en reclame. Daarbij gebruikten ze vooral primaire kleuren, abstracte vormen en horizontale en verticale lijnen.

PutGootink

Verschillende musea vieren de 100e verjaardag van het tijdschrift en de beweging dit jaar met tentoonstellingen en andere activiteiten. Ook PostNL draagt een steentje bij met de uitgave van 10 speciale postzegels.

De zegels zijn ontworpen door René Put en Brigitte Gootink van ontwerpbureau PutGootink in Amsterdam. Ze stellen werk centraal van vooraanstaande leden van De Stijl afkomstig uit de collectie van het Gemeentemuseum in Den Haag en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Vanaf 27 maart zijn ze te koop.

Meest gelezen