Premier Michel geeft Francken bolwassing in de Kamer

Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer herhaald dat hij het niet eens is met de tweets van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) waarin die uithaalt naar de rol van Artsen zonder Grenzen in de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee. Francken zelf was niet aanwezig tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

"Ik keur deze tweets af. Ik veroordeel dergelijke communicatie. En ik raad hem aan zeven keer zijn duim om te draaien alvorens dergelijke tweets uit te sturen." Premier Michel was expliciet afkeurend over de tweets van Francken van eergisteren, waarin die Artsen zonder Grenzen verweet mee te werken aan mensenhandel door vluchtelingen te redden die Italië proberen te bereiken. Volgens Francken leiden de interventies van Artsen zonder Grenzen tot een aanzuigeffect.

De oppositie had zich erg kritisch uitgelaten over de tweets van Francken. Monica De Coninck (SP.A) had het over een "duimzuigeffect" bij Francken. Kristof Calvo (Groen) wilde Francken laten vorderen zodat de staatssecretaris zelf kon horen wat de premier over hem te zeggen had, maar hij stuitte op een njet van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en de meerderheid.

Michel herhaalde ook nog in naam van de hele regering dat hij humanitair werk steunt en respecteert.

Meest gelezen