Rusland past voor deelname aan Songfestival via satelliet

Rusland bedankt vriendelijk voor het aanbod van de European Broadcasting Union (EBU) om zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival in Kiev via een satellietverbinding te laten deelnemen. De organisator van het liedjesfestival had dat voorgesteld omdat Oekraïne haar de toegang tot zijn grondgebied weigert.
Julia Samoilova.

"We vinden een deelname van op afstand een vreemde zaak en weigeren die omdat die strijdig is met de essentie van het evenement." Met die woorden wijst de Russische zender Pervyi Kanal het voorstel van de EBU van de hand om de Russische kandidaat Julia Samoilova via een satellietverbinding aan het Songfestival in Kiev te laten deelnemen.

De organisator van de liedjeswedstrijd was eerder vandaag met dat voorstel op de proppen gekomen nadat de Oekraïense autoriteiten gisteren hadden bekendgemaakt dat Samoilova niet welkom is in Kiev. De zangeres heeft twee jaar geleden op de Krim opgetreden en dat was volgens hen "illegaal".

"Een van de regels van het Songfestival stelt dat elk lied rechtstreeks op het podium moet worden uitgevoerd", motiveert Pervyi Kanal de weigering van het aanbod van de EBU. "We vinden niet dat de EBU nieuwe regels moet uitvinden voor de Russische kandidaat in 2017." De zender houdt vol dat Oekraïne wel degelijk verplicht is om Samoilova een visum te verstrekken.

Primeur

Het voorstel om de stem van Samoilova via een satellietverbinding in Kiev te laten weerklinken, was een heuse primeur in de geschiedenis van de EBU.

"Gezien de Oekraïense autoriteiten het inreisverbod mogelijk zullen handhaven en om te verzekeren dat het Songfestival een apolitiek evenement blijft, heeft de EBU hard naar een oplossing gezocht", schreef de organisatie bij de bekendmaking van het voorstel haar website. "We hebben Rusland voorgesteld Julia via een satellietverbinding in de tweede halve finale te laten zingen. Als ze de finale zou halen, dan kunnen we dit herhalen."

"Nooit eerder in de geschiedenis van het Songfestival hebben we dit gedaan", benadrukte de EBU. "Maar in het licht van onze waarden van inclusie en het thema "Celebrate Diversity" dit jaar, hebben we deze beslissing genomen om alle 43 kandidaten een kans te geven deel te nemen."

Meest gelezen